Tužilaštvo KS o hapšenju Skake: "Pokušao izdejstvovati novi mandat na poziciji gradonačelnika"

5
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo KS o hapšenju Skake: "Pokušao izdejstvovati novi mandat na poziciji gradonačelnika"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Privođenje Abdulaha Skake

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, nakon hapšenja u akciji kodnog naziva 'Vizionar', zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, predat je danas, 24. maja, u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

"Nakon završene kriminalističke obrade u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, osumnjičeni Abdalah Skaka je predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Bit će zadržan 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama prema osumnjičenom. Tužilaštvo Kantona Sarajevo Abdulaha Skaku sumnjiči za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službu, krivotvorenje službene isprave i davanja dara i drugih oblika koristi. Abdulah Skaka je pod istragom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo zbog više krivično-pravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva. Između ostalog, tereti se za nezakonito zapošljavanje savjetnika, za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Također, sumnjiči za davanje dara u vezi izbora predsjedavajućeg gradskog vijeća, kako Bogić Bogičević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi Abdulah Skaka sebi izdejstvovao novi mandat na toj poziciji", precizirala je Azra Bavčić, porptarolka Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Bavčić je naglasila da je hapšenju Skake prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva KS i MUP-a KS, uz podršku finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine te Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Izdata naredba za raspisivanjem potjernice za Vukadinom Spasojevićem, osuđenim za ratne zločine

Izdata naredba za raspisivanjem potjernice za Vukadinom Spasojevićem, osuđenim za ratne zločine

Podsjetimo, u akciji je, osim Skake, privedeno više osoba, ali su oni u utorak pušteni na slobodu.

Podsjetimo, Skaka je aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u međuvremenu je pokrenuo postupak za njegovu smjenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije