Po čemu ćemo pamtiti mandat Abdulaha Skake: Žičara, EYOF, lapsusi i afere

4
L. M.
Po čemu ćemo pamtiti mandat Abdulaha Skake: Žičara, EYOF, lapsusi i afere
Foto: Facebook / Abdulah Skaka

Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva i aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, uhapšen je danas, 23. maja u Sarajevu u akciji "Vizionar". 

Prema informacijama portala Radiosarajevo.ba, formiran je predmet u okviru kojeg se vrše istražne radnje, ali nije poznato o čemu je riječ. EYOF i Vidikovac na Trebeviću nisu razlozi hapšenja, a spekulira se da je uhapšen zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika, ali i finansiranja projekta rasvjete u Općini Trnovo.

Abdulah Skaka (SDA) je u februaru 2017. godine imenovan za gradonačelnika Sarajeva i tu funkciju je obnašao do februara 2021. godine.

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

U maju 2022. godine postao je ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru.

Šta je uradio za vrijeme mandata?

Tokom Skakinog mandata otvorena je Trebevićka žičara, 6. aprila 2018. godine. Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata bila je nerealizirana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS koje je 2017. godine dalo saglasnost da Gradska uprava preuzme brigu o žičari.

Denis Bećirović traži razrješenje dužnosti ambasadora za Abdulaha Skaku

Denis Bećirović traži razrješenje dužnosti ambasadora za Abdulaha Skaku

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) održan je u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine. Iako Skaka često naglašava kako je upravo on doveo EYOF u Sarajevo, njegovo ime veže se za brojne nepravilnosti u organizaciji festivala, ali ćemo o tome u nastavku teksta.

Tokom Skakinog mandata na čelu Sarajeva obnovljen je Olimpijski muzej – Vila Mandić te je započela rekonstrukcija Bistričke stanice.

Optužbe, afere i kriminal?

U aprilu 2022. godine aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnijela je izvještaj o radu prethodne gradske uprave koju je vodio Abdulah Skaka i u kojem se, između ostalog, navodi i objašnjava nezakonito zapošljavanje na pozicijama savjetnika gradonačelnika, čime je budžet Grada Sarajeva oštećen za desetine hiljada KM.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Priveden Abdulah Skaka!

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Priveden Abdulah Skaka!

"Pred vama je izvještaj koji predstavlja čisti kriminal. Od stotina hiljada KM koje su date iz budžeta KM bez mišljenja pravobranioca, od uvođenja rasvjete u mjestima gdje se nalaze privatne vikendice ljudi koji su na čelu Grada, od nezakonitog zapošljavanja, poklanjanja medicinske opreme... Ko je za to odgovoran? Je li odgovoran državni službenik ili je odgovoran onaj koji se nalazi na čelu grada?", pitala je tada gradonačelnica Benjamina Karić.

U izvještaju je problematizovan i projekat "Dopremanje bolida formule E pokaznog vozila" za što je potrošeno 53.760,53 KM. Konstatovano je da za sve ugovore iz oblasti međunarodne saradnje gradonačelnik mora pribaviti saglasnost Gradskog vijeća što u ovom konkretnom slučaju nije nikada urađeno.

Tu je i projekat "Snježana i sedam patuljaka" gdje je konstatovano da 20.000 KM koje su utrošene nisu bile planirane u 2018. godini, ali je gradonačelnik Skaka odobrio isplati tih novčanih sredstava firmi iz Sarajeva.

Na kraju, tu je i organizacija EYOF-a odnosno sumnje u namještene tendere kao i velike razlike u novčanim sredstvima koja su planirana i koja su na kraju utrošena, te se bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, spominjao i u aferi "Asim" u kontekstu namještanja glasanja na izborima za prvog čovjeka Grada Sarajeva 2020. godine.

Ambasador Abdulah Skaka predao kopije akreditiva šefu diplomatije Katara

Ambasador Abdulah Skaka predao kopije akreditiva šefu diplomatije Katara

"I j**** te Abdulaha smo, glasali i Grad gore i ovo. Mi smo odigrali. Ja doš'o sa Zdravkom Stojnićem ko u "Kumu". Traca ih sve tamo organizov'o i za glas je Skaka post'o gradonačelnik. To smo ja i Traca završili", govorio je tada u audiosnimku Asim Sarajlić, bivši delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Mediji su pisali i o sumnjivim izdvajanjima za javnu rasvjetu ka njegovoj vikendici u Trnovu, a najviše pažnje izazvala je obnova Vidikovca na Trebeviću o kojoj je CIN je pisao. Kako je tada objavio CIN na mjestu omanjeg restorana izgrađen je sedam puta veći poslovno-ugostiteljski objekat. Prema navodima CIN-a na tome je mjestu bila zabranjena gradnja novih objekata, a postojeći se mogu rekonstruisati samo u jednakim dimenzijama.

Gafovi, lapsusi

Ono po čemu je Skaka poznat u javnosti su njegovi gafovi, vjerovatno izazvani neznanjem, tremom ili nečim trećim.

Tako je Skaka govoreći o Danu grada Sarajeva u kontekstu oslobođenja Sarajeva od fašizma rekao:

"Prije 72. godine je pobijeđen antifašizam, zajedničkim snagama, kako ste rekli u uvodnoj rečenici, pobijeđen je antifašizam, a Sarajevo oslobođeno od fašista".

Moglo bi se pomisliti da je riječ o lapsusu, ali isto je ponovio i nakon polaganja cvijeća i vijenaca ispred Vječne vatre u Sarajevu:

"U današnjem danu je puno simbolike. 555 godina od prvog pominjanja Sarajeva, kada je Isa-beg Isaković krenuo u kreiranje jedne nove urbane cjeline, i 72 godine od pobjede nad antifašizmom", izjavio tada Skaka.

Jednom prilikom je bivšeg hrvatskoj predsjednika Stjepana Mesića zamijenio sa Stjepanom Kljujićem, članom ratnog Predsjedništva Republike BiH. Drugom, pak, prilikom, govoreći o EYOF-u, rekao je "trudit ćemo se da niko ne bude dio lijepe priče"...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije