Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pozvan u Tužilaštvo KS

12
A. S.
Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pozvan u Tužilaštvo KS
Foto:Gradska uprava / Abdulah Skaka

Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru u ponedjeljak, 22. maja, trebao bi se javiti u Tužilaštvo Kantona Sarajevo, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

U ovom trenutku još nije poznato u kojem svojstvu će bivši gradonačelnik Sarajeva dati iskaz, ali se očekuje njegovo pojavljivanje u Tužilaštvo KS.

Iz ove ustanove nam nisu mogli zvanično govoriti u kojem svojstvu je pozvan Abdulah Skaka u Tužilaštvo KS, ali su nam istakli da "nije riječ o pozivu" te da mediji "ne trebaju žuriti sa informacijama".

Ovo je Melinina želja koju je Haris godinama odbijao da ispuni

Ovo je Melinina želja koju je Haris godinama odbijao da ispuni

Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv bivšeg gradonačelnika koji je kadar Stranke demokratske akcije.

Podsjetimo, jedan od formiranih predmeta odnosi se i na ustupanje prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu Federacije BiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre.

Prije nego je napustio gradonačelničku poziciju Abdulah Skaka napravio je niz nepromišljenih poteza, a jedan od njih je svakako i zamjena ove dvije zgrade.

Podsjetimo i na izvještaj koji je u aprilu 2022. godine podnijela gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić o radu prethodne gradske uprave koju je vodio Abdulah Skaka i u kojem se, između ostalog, navodi i objašnjava nezakonito zapošljavanje na pozicijama savjetnika gradonačelnika, čime je budžet Grada Sarajeva oštećen za desetine hiljada KM.

"Pred vama je izvještaj koji predstavlja čisti kriminal. Od stotina hiljada KM koje su date iz budžeta KM bez mišljenja pravobranioca, od uvođenja rasvjete u mjestima gdje se nalaze privatne vikendice ljudi koji su na čelu Grada, od nezakonitog zapošljavanja, poklanjanja medicinske opreme... Ko je za to odgovoran? Je li odgovoran državni službenik ili je odgovoran onaj koji se nalazi na čelu grada?", pitala je tada gradonačelnica Benjamina Karić.

Abdulah Skaka
Foto: Grad Sarajevo: Abdulah Skaka

U izvještaju je problematizovan i projekat "Dopremanje bolida formule E pokaznog vozila" za što je potrošeno 53.760,53 KM. Konstatovano je da za sve ugovore iz oblasti međunarodne saradnje gradonačelnik mora pribaviti saglasnost Gradskog vijeća što u ovom konkretnom slučaju nije nikada urađeno.

Tu je i projekat "Snježana i sedam patuljaka" gdje je konstatovano da 20.000 KM koje su utrošene nisu bile planirane u 2018. godini, ali je gradonačelnik Skaka odobrio isplati tih novčanih sredstava firmi iz Sarajeva.

Na kraju, tu je i organizacija čuvenog EYOF-a odnosno sumnje u namještene tendere kao i velike razlike u novčanim sredstvima koja su planirana i koja su na kraju utrošena, te se bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, spominjao i u aferi "Asim" u kontekstu namještanja glasanja na izborima za prvog čovjeka Grada Sarajeva 2020. godine.

Oglasio se i Abdulah Skaka o aferi "Asim", evo šta je poručio

Oglasio se i Abdulah Skaka o aferi "Asim", evo šta je poručio

"I j**** te Abdulaha smo, glasali i Grad gore i ovo. Mi smo odigrali. Ja doš'o sa Zdravkom Stojnićem ko u "Kumu". Traca ih sve tamo organizov'o i za glas je Skaka post'o gradonačelnik. To smo ja i Traca završili", govorio je tada u audiosnimku Asim Sarajlić.

U svakom slučaju, više detalja ćemo imati u ponedjeljak, 22. maja, kada se očekuje pojavljivanje Abdulaha Skake u Tužilaštvu KS. U međuvremenu, Skaka je prije nekoliko dana uputio zahtjev MVP-u za napuštanje BiH te najavio da će u narednom periodu koristiti godišnji odmor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije