Schmidt pisao parlamentarcima: Ja ću poništiti Inzkov zakon kad vi donesete novi

6
Radiosarajevo.ba
Schmidt pisao parlamentarcima: Ja ću poništiti Inzkov zakon kad vi donesete novi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Ured visokog predstavnika (OHR) potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio pismo državnim parlamentarcima u kojem predlaže poništavanje tzv. Inzkovog zakona, odnosno Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje zločinaca.

Schmidt, međutim, traži da se donese novi takav zakon.

"Da, visoki predstavnik je pisao parlamentarcima", izjavila je za Radiosarajevo.ba Ljiljana Radetić, portparol OHR-a.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Kako nam je potvrđeno iz Parlamenta BiH, pismo je članovima Predstavničkog doma i Doma naroda BiH stiglo danas.

"Pozivam vas da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojite zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca", navodi Schmidt.

Smatra da "nepriznavanje masovnih zločina i kršenja ljudskih prava može imati pogubne posljedice po društvo".

"Tokom posljednjih 150 godina, međunarodna zajednica se obavezala da će uspostaviti pravila za izbjegavanje sukoba i utvrditi humantiarn standarde koji se primjenjuju tokom rata i sukoba obilježenih nasiljem, kako bi se osiguralo poštivanje potreba za humanim postupanjem i vodila briga o osobama koje su se našle u ratnim okolnostima", navodi, uz ostalo, visoki predstavnik u BiH.

Pozvao je Parlament da se izmjene Krivičnog zakona donesene Odlukom visokog predstavnika zamijene zakonom koji će donijeti Parlamentarna skupština BiH. Napominje da bi Inzkov zakon tada postao suvišan.

"Bit ću spreman da ukinem postojeći Zakon kada na snagu stupi novi zakon usklađen s evropskim i međunarodnim standarima koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH", naveo Schmidt.

Schimdt je predložio da se Zakon odnosi "na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode ili etničke grupe u cjelini".

"Drugo, Zakon ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti žrtava – svaka žrtva i njena porodica zaslužuju bezuslovno poštovanje. Svaki novi zakon kojim će se regulirati ovo pitanje također treba da uključuje ove koncepte", naveo je, uz ostalo, Schmidt u svom pismu.

Član Predstavničkog doma Parlamenta BiH Saša Magazinović u izjavi za Radiosarajevo.ba ocijenio je da je visoki predstavnik, zapravo, ponovio poruku svog prethodnika.

"A ona glasi: "Usvojite vi zastupnici zakon i ovaj će biti poništen". Do tada je na snazi Inzkov zakon i ništa se ne mijenja. Prilika je ovo da najviši zvaničnici RS koji tvrde da nije problem zakon nego činjenica da je "nametnut" to i dokažu glasajući u Parlamentu BiH", kazao je Magazinović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije