Političar iz HDZ-a u Hrvatskoj: Svaki genocid je jednak

2
Hina
Političar iz HDZ-a u Hrvatskoj: Svaki genocid je jednak
Foto: FAH / Branko Bačić

"Svaki genocid je jednak neovisno o broju žrtava", kazao je u utorak predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić.

Komentar je to na ocjenu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je prošle sedmice rekao da postoje "različite vrste genocida", pri čemu je onaj u Srebrenici stavio na nižu razinu.

"Predsjednikova izjava je neoprezna", rekao je Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije.

Sudar automobila i motora na ulazu u Sarajevo: Dvije osobe povrijeđene

Sudar automobila i motora na ulazu u Sarajevo: Dvije osobe povrijeđene

"HDZ je jasan, svaki genocid je jednak, tim više ako je utvrđen pravorijecima međunarodnih sudova", dodao je Bačić te pojasnio:

"Ne može se dijeliti razina zločina koji je definiran genocidom ovisno o manjem ili većem broju žrtava", bilo to pet, osam ili pedeset tisuća žrtava", objasnio je Bačić.

Milanovićeve kvalifikacije genocida u Srebrenici osudili su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić, a danas je predsjednik SDA Bakir Izetbegović hrvatskom predsjedniku poručio da mu je "bolje da razmisli prije nego što progovori".

Bačić, međutim, nije želio odgovoriti je li predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. pogriješio što je glasao protiv Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

"On je o tome dao izjavu", rekao je Bačić.

Čović je objasnio da je riječ o gruboj manipulaciji i zloupotrebi.

"Nastojali smo uspostaviti Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Željeli smo to promijeniti u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali nažalost kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida", rekao je Čović.

"Izmanipulirana je javnost u BiH i međunarodna javnost iz jednog izvora informacija na jedan krajnje neprihvatljiv način", rekao je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije