Američki Jevreji poslali jasnu poruku: Negiranje genocida u BiH mora ostati zabranjeno!

5
Radiosarajevo.ba
Američki Jevreji poslali jasnu poruku: Negiranje genocida u BiH mora ostati zabranjeno!
Foto: Radiosarajevo.ba / Američki Jevreji poslali su vrlo jasno poruku

Američki jevrejski odbor (AJC) izrazio je danas duboku zabrinutost zbog napora nekih političkih frakcija u Bosni i Hercegovini da ukinu zakonsku zabranu negiranja holokausta i drugih genocida.

"Kazneni zakon zemlje je u julu na odgovarajući način izmijenio Valentin Inzko, austrijski diplomat koji je bio visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu od 2009. do 2021, kako bi se nametnule kazne onima koji sudjeluju u poricanju genocida.

Mjera, namijenjena sankcioniranju onih koji bi poricali holokaust ili druge genocide, poput onoga što je zadesilo bosanske muslimane tokom jugoslavenskih ratova, u skladu je sa zakonodavstvom mnogih drugih europskih država", navode iz AJC.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ipak, ističu da su "posljednjih dana hrvatski i srpski nacionalistički čelnici u Bosni i Hercegovini udružili snage kako bi glasali za uklanjanje ove zabrane iz kaznenog zakona.

"AJC, svjestan različitih pravnih tradicija u Europi i Sjedinjenim Državama, smatra ovo pogrešnom i opasnom mjerom koja će ohrabriti one koji bi namjerno iskrivili i poricali ove tragične povijesne činjenice i prijetili narušavanju etničke ravnoteže zemlje koja je na snazi od Daytonskog sporazuma iz 1995.", naveli su iz ove organizacije.

Američki jevrejski odbor (AJC) vodeća je svjetska organizacija Jevreja.

Od američkih vijećnica do Capitol Hilla, ali i u UN-u i svjetskim prijestolnicama, AJC radi na utjecaju na politiku i mišljenje o nekim od najvažnijih pitanja s kojima se susreće židovski narod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije