Sberbanka prodaje udio u Agrokoru: Kakve će posljedice biti za BiH

Radiosarajevo.ba
Sberbanka prodaje udio u Agrokoru: Kakve će posljedice biti za BiH
Foto: Sberbank / Maksim Poletaev

Ruski Sberbank, ključni dioničar u koncernu Agrokor, počela je primati ponude za prodaju svog udjela, rekao je savjetnik predsjednika Uprave te banke Maksim Poletaev.

Poletaev je rekao da su u Sberbanku počele stizati ponude od raznih fondova, od SAD i Kanade do Velike Britanije.

On je za Reuters rekao da budući dioničari kao predsjednika Uprave Agrokora vide Fabrisa Peruška.

Hrvatski mediji podsjećaju da je hrvatski Visoki trgovinski sud u oktobru potvrdio nagodbu povjerilaca koja uključuje zamjenu duga za dionički udio, te bi Sberbanka uskoro mogla postati najveći dioničar sa 39,25 udjela.

Poletaev kaže da je Sberbanka u razgovorima s fondovima i bankama saučestvovati u procesu refinansiranja. On je dodao da je Agrokor perspektivan za arapske investitore kao dobavljač vode i hrane.

Na pitanje da li je u planu prodaja Agrokorove imovine, on je odgovorio da takvi planovi nisu isključeni.

„Agrokorov trgovački lanac Merkator koji ima 985 trgovina širom Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore, treba smanjiti svoju zaduženost“, istakao je Poletaev, dodavši da je od januara do septembra Merkatorov neto dug iznosio 738 miliona eura.

Poletaev je rekao i da Agrokorov lanac trgovina u BiH nije dovoljno profitabilan, te vjeruje da bi najbolja opcija bila preusmjeriti investicije u Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije