Mersiha Beširović: Neće biti masovnih otpuštanja u Agrokorovim firmama u BiH

N. K.
Mersiha Beširović: Neće biti masovnih otpuštanja u Agrokorovim firmama u BiH
Predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Beširović za Radiosarajevo.ba kazala je da nisu tačne informacije da će do kraja godine bez posla ostati 500 radnika koji su zaposleni u Agrokorovim kompanijama.

Kako je istaknula,  postoje "najgore projekcije" u vezi s otpuštanjem, a za koje se nada da neće biti ostvarene. Međutim, do sada su, prema njenim riječima, otpušteni samo radnici s ugovorom na određeno.

"Broj radnika je isti te neće doći do masovnih otpuštanja. Najčešće se tako dešava, ne samo u Konzumu, nego u svim trgovinama, jer kada je sezona praznika, pojavi se potreba za dodatnim radnicima, te se angažiraju na određeno vrijeme, a prestankom te potrebe prestaje i njihov ugovor“, kazala je Beširović.

Predsjednica sindikata trgovine istaknula je da je u utorak održan sastanak na kojem su osim nje prisustvovali predstavnici Vlade FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, te predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i direktor Konzuma Tomislav Bagić.

Iz Vlade FBiH nakon sastanka je saopćeno da se nastavlja monitoring, posebno u dijelu dugovanja prema dobavljačima i kretanja broja zaposlenih. Stanovište Vlade, sindikata, kao i predstavnika Konzuma, poslodavaca i dobavljača je da je najbitnije očuvanje radnih mjesta kako u samom koncernu, tako i kod dobavljača.

Prema najavama Amira Zukića federalnog ministra za razvoj, poduzetništvo i obrt, u budućnosti će s predstavnicima koncerna, sindikata i poslodavaca/dobavljača biti održavani redovni sastanci s ciljem praćenja provedbe akcionog plana u BiH i sagledavanja efekata na Federaciju BiH.

"U razgovorima na jučerašnjem sastanku je istaknuto, a što je podržala i Vlada FBiH, da je potrebno formirati tijelo na nivou Bosne i Hercegovine koje će pratiti stanje vezano za Agrokor, te da će Federalna vlada i dalje davati vlastiti maksimalan doprinos što efikasnijem rješenju situacije nastale oko Agrokora", zaključila je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH.

Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor izjavio je prije nekoliko dana da će kao dio plana za restrukturiranje poslovanja koncerna na području BiH biti vraćen brend Mercatora, koji će preuzeti Konzum i Velpro, jer je procijenjeno kako će se na taj način očuvati radna mjesta u našoj zemlji i nastaviti uspješno poslovanje trgovačkog lanca koji sada u BiH posluje pod brendom Konzuma.

"Vratit će se ponovo brend Mercator. On će preuzeti dobavljače i sve zaposlenike na sebe i na taj način će se raditi restrukturiranje dospjelih obaveza", kazao je Ramljak nakon sastanka s predstavnicima državnih i entitetskih vlasti u našoj zemlji još u četvrtak 27. maja.

Prema prethodnim iskazima, nakon ovog odlučujućeg sastanka pojašnjeno je kako je nakon procjena utvrđeno da Agrokorove proizvodne firme u BiH posluju "jako stabilno", no pokazalo se i kako su trgovački lanci Konzum i Velpro ostvarivali rezultate koji nisu bili zadovoljavajući pa je odlučeno da se kroz postupak restrukturiranja trgovačkog poslovanja ubuduće odvija pod znakom Mercatora.

Glavno pitanje koje se u bh. javnosti postavljalo nakon ovakve odluke bilo je šta će se desiti sa zaposlenim, s obzirom na to da Agrokorove kompanije u BiH zapošljavaju, prema informacijama dostupnim javnosti, gotovo 5300 radnika, od čega njih oko 4600 u samom Konzumu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije