Savez bošnjačkih NVO: 'Povratnička porodica čije je dijete napadnuto nije sama'

6
Radiosarajevo.ba
Savez bošnjačkih NVO: 'Povratnička porodica čije je dijete napadnuto nije sama'
Foto: Faceook / Učenik pretučen u školi u Milićima, zadobio teške povrede

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje fizički napad na povratnika bošnjačke nacionalnosti iz Nove Kasabe, opština Milići, saopćeno je iz Saveza.

Napadnuti mladić je zadobio teške tjelesne povrede od kojih se oporavlja u bolnici. Istraga je u toku te policija nije dala detaljne informacije jer se radi o maloljetnim licima.

"Ovo je još jedan u nizu napada na povratnike Bošnjake u manjem bh entitetu. Prava povratnika su svakodnevno ugrožena i stalna diskriminacija nad njima se povećava iz dana u dan.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Savez bošnjačkih NVO traži od međunarodne zajednica da uzme aktivnije učešće na zaštiti ljudskih prava povratnika koji su se vratili na svoja ognjišta uprskos genocidu koji je počinjen nad njima.

Pozivamo bošnjačke političare koji zastupaju interese Bošnjaka da manji bh. entitet bude prioritet njihovog djelovanja te da se ozbiljno uključe u rješavanje svakodnevnih problema povratnika. Svakodnevno svjedočimo ugrožavanju prava povratnika pa je nužno da im se pruži podrška, posebno ona koja se tiče ekonomske, obrazovne i sigurnosne prirode.

Pozivamo sve bošnjačke političke lidere i političke stranke da osude nasilje nad povratnicima i iskoriste svoje mehanizme da se vinovnici sankcioniraju.

Na kraju, pozivamo vlasti manjeg bh entiteta da rade na smanjivanju nacionalnističkih tenzija prema bošnjačkim povratnicima, da uklone diskriminaciju prema njima te im omoguće pravo na obrazovanje, rad i sigurnost.

Povratničkoj porodici čije je dijete napadnuto poručujemo da nisu sami i da mogu računati na podršku Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine", zaključeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije