Edin Ramić o napadu na učenika u Milićima: Rezultat ukupnog ambijenta u entitetu RS

3
F. V.
Edin Ramić o napadu na učenika u Milićima: Rezultat ukupnog ambijenta u entitetu RS
Anadolija / Edin Ramić

Učenik trećeg razreda srednje škole "Milutin Milanković" u Milićima zadobio je teške tjelesne povrede koje mu je nanio drugi učenik tokom "sportskog dana" koji se tog dana dešavao u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Kako tvrdi N1, srednjoškolac inicijala A.A. iz Nove Kasabe koji je inače bošnjačke nacionalnosti zadobio je prijelom vilične kosti, ali i udarce po drugim dijelovima tijela, a bez policijskog izvještaja još nije poznato da li mu je povrede nanio jedan učenik ili je bilo više njih.

Edin Ramić, predsjednik Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini RS komentirao je ovaj indicent za portal Radiosarajevo.ba.

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

"Potrebno je prije svega da edekvatno reagiraju nadležni centar za socijalni rad, pedagog i MUP RS. Vršnjačko nasilje je sve prisutnije kako u osnovnim tako i srednjim školama. S obzirom da se radi o maloljetnicima, takvi slučajevi se 'guraju pod tepih' dok ne dobiju manifestaciju poput ove, da oni koji su maltretirani završe u zdravstvenim ustanovama", kazao je Ramić.

Pogotovo je, veli, ovaj problem izražen u zonama sa manjinskim povratnicima, "gdje uobičajene etikete drugog i drugačijeg dobiju i oblik nacionalizma i šovinizma".

"Nažalost, imate roditelje i zajednice koji smatraju da je uredu maltretirati vršnjake a ukoliko se radi o etničkim manjinama, onda se to smatra i patriotizmom. Rezultat je to ukupnog ambijenta u entitetu RS", upozorio je Ramić.

Još nije poznato šta je bio tačan uzrok napada, ali N1 tvrdi da je dječaku A.A. njegov kolega koji je također druge nacionalnosti i mlađi od njega te pohađa prvi razred srednje škole, psovao i vrijeđao ga što je prethodilo koškanju među njima, a zatim i napadu koji je mogao biti koban.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije