Save the Children: 'Škole kao zelene zone' - upoznavanje sa principima reciklaže i očuvanja okoliša

0
Radiosarajevo.ba
Save the Children: 'Škole kao zelene zone' - upoznavanje sa principima reciklaže i očuvanja okoliša
Foto: Save The Children / Save the Children projekat "Škole kao zelene zone"

Rezultati projekta Škole kao zelene zone – Povećanje spremnosti na klimatske promjene u obrazovnom sektoru u BiH predstavljeni su u utorak, 20. februara, na konferenciji koja je održana u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Sarajevu.

Projekat Škole kao zelene zone – Povećanje spremnosti na klimatske promjene u obrazovnom sektoru u BiH se odvijao u deset škola u Sarajevskom kantonu. Kroz radionice i kreativne kampanje 5833 učenika i 687 obrazovna radnika dobili su priliku da se upoznaju sa principima reciklaže, očuvanja okoliša i aktivnog djelovanja u borbi protiv zagađenja zraka.

S ciljem jačanja kapaciteta projektnih škola, obezbijeđeni su im značajni resursi uključujući kante za reciklažu, prečišćivači zraka, mjerači zagađenosti, kao i didaktički materijal koji podstiče interaktivno i praktično učenje. Ukupno je donirano 266 kanti za odlaganje otpada, 212 prečiščivača zraka i 10 mjerača kvaliteta zraka.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Predstavnici osnovnih i srednjih škola koje su učestvovale u projektu, učenici i nastavnici, predstavili su aktivnosti koje su se realizovale tokom projekta, a koje su bile vezane za procese reciklaže i klimatskih promjena.

"Ključan momenat projekta Škole kao zelene zone je temeljen na podizanju svijesti naših učenika o zagađenju okoline i upotrebi recikliranih materijala. U našoj školi smo se mi nastavnici zajedno sa učenicima educirali kroz različite radionice, učili smo da možemo aktivno učestvovati u očuvanju naše sredine. Naši učenici ne bi imali drugu priliku praktično se upoznati sa različitim temama od zaštite okoliša do klimatskih promjena. Mi obrazovni radnici smo svjesni da moramo konstantno raditi sa djecom da bi im promijenili odnos prema okolini“ objasnila je nastavnica engleskog jezika u Prvoj osnovnoj školi Ilidža, Elma Drpljanin.

Na konferenciji je naglašeno da je kroz ovaj projekat obrazovanje usmjereno ka osnaživanju učenika da postanu aktivni učesnici u ekološkim inicijativama svojih zajednica.

Upravljanje otpadom: Svake godine u BiH, u prirodi završava 10 do 15 kg plastike po stanovniku

Upravljanje otpadom: Svake godine u BiH, u prirodi završava 10 do 15 kg plastike po stanovniku

"Projekat Škole kao zelene zone koji smo sproveli u 10 škola u sarajevskom kantonu, kombinuje 3 ključna pristupa: edukaciju, inovaciju i participaciju. Polazeći od inovativnog pristupa u edukaciji na temu očuvanja okoliša, usmjerili smo se na aktivno i smisleno uključivanje učenika i nastavnika vjerujući da samo kroz takav pristup možemo iznaći prava rješenja koja će dati održive rezultate. U okviru edukacije, organizovali smo seriju radionica i predavanja o klimatskim promjenama, održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Učenici i učenice sarajevskih škola bili su u srcu ovih aktivnosti, postajući tako aktivni ambasadori vizije zelene budućnosti. Učestvovali su u brojnim aktivnostima, uključujući sakupljanje otpada, merenje zagađenja zraka, i kreiranje školskih kampanja za podizanje svijesti u svojim zajednicama", izjavila je direktorica kancelarije Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Nevena Milutinović.

Učesnici konferencije, donosioci odluka, predstavnici nevladinog sektora, kao i aktivisti iz oblasti ekologije su razgovarali o dugoročnim ciljevima projekta, izgradnji održivog obrazovanja, modela koji će učenike ne samo informisati o ekološkim principima, već ih motivisati da se aktivno uključe u projekte očuvanja okoliša.

Škole kao zelene zone predstavlja aktivnu platformu za razvoj svijesti najmlađih o ekološkim pitanjima. Učenici su kroz ovaj projekat usvojili važnu lekciju da i male akcije mogu imati veliki uticaj na očuvanje životne sredine, te će u svom daljem angažmanu u zaštiti naše planete nastaviti razvijati svijest o klimatskim promjenama.

"Ovaj projekat je bio prilika da se mi učenici osvjestimo da ne zagađujemo okolinu i da naučimo na koji način možemo pomoći da se očuva naša zemlja. Kroz ovaj projekat smo na radionicama pravili različite modele atoma od reciklažnog materijala, pripremali smo edukativne plakate o očuvanju okoliša, a u tome su nam pomagale naše nastavnice. Svojim vršnjacima bih poručio da moraju shvatiti koliko zagađivanje može uticati na našu zemlju i da se moramo edukovati na koje sve načine možemo svima nama, a i budućim generacijama, omogućiti bolji život", rekao je Danin Osmanović, učenik OŠ Osman Nuri Hadžić iz Sarajeva.

Save the Children: Podrška dnevnim centrima za djecu u riziku je ulaganje u budućnost

Save the Children: Podrška dnevnim centrima za djecu u riziku je ulaganje u budućnost

Klimatske promjene nisu samo izazov budućnosti, već i sadašnjosti, pa uloga odraslih je da pomognu da djeca i mladi uzmu što veću ulogu u mjerama i politikama koje ih se neposredno tiču, zaključeno je na konferenciji.

"Save the Children se zalaže za proativno angažovanje na iznalaženju i poduzimanju mjera koje bi klimatsku krizu držale pod kontrolom, a uvjereni smo da je obrazovanje djece i mladih ključno za postizanje održive budućnosti. Zajedno možemo i moramo raditi na tome da naša planeta bude zdrava i sigurna za sve nas i sve generacije koje dolaze", istakla je Milutinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije