Save the Children i Bit Alijansa će obrazovati djecu za poslove budućnosti

Radiosarajevo.ba
Save the Children i Bit Alijansa će obrazovati djecu za poslove budućnosti
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Detalj sa potpisivanja Memoranduma o razumijevanju

Kako bi doprinijeli smanjenju jaza između školskih programa i stvarnih potreba koje pred mlade ljude postavlja današnji svijet, Save the Children i Udruženje Bit Alijansa danas su potpisali Memorandum o razumijevanju kojim se definiše buduća saradnja u oblasti razvoja STEM znanja i vještina učenica i učenika iz Bosne i Hercegovine (BiH), saopćio je Save the Children.

Kako bi postigli uspjeh u novom visokotehnološkom i na znanju zasnovanom društvu i ekonomiji, današnje učenice i učenici moraju razviti svoje STEM* vještine na mnogo višem nivou nego što je to ranije bilo prihvatljivo.

Studije pokazuju da će se 65 posto djece koja danas polaze u osnovnu školu baviti poslovima koji još ne postoje i za koje ih tradicionalni školski sistemi ne pripremaju.

Kroz provedbu projekta ENABLE-BiH - Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koji se provodi od 2016. godine uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Save the Children nastoji postići pozitivne promjene uvođenjem STEM koncepta u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje kao bismo učenicama i učenicima omogućili da stiču znanja i vještine koji će im biti neophodni za poslove koje nosi budućnost.

"Ostvarivanjem saradnje sa poslovnim sektorom idemo korak dalje da bismo djeci omogućili da već u ranom periodu svog školovanja vide i iskuse poslovni svijet te da bolje razumiju svrhu učenja i primjenljivost naučenog. Zadovoljstvo nam je da ova vrsta saradnje počinje upravo sa Bit Alijansom, kao udruženjem koje okuplja naše najuspješnije IT kompanije, i koje također prepoznaje potrebu ulaganja u znanje naših najmlađih generacija", ističe direktorica Save the Children, Andrea Žeravčić.

STEM nastava podstiče učenike da razvijaju ključne kompetencije i vještine kako bi učestvovali u ekonomiji znanja, ne samo kao radnici, već i kreatori poslova u budućnosti. U narednom periodu, projekat ENABLE BiH razvijaće saradnju škola sa poslovnim sektorom, a prvi korak predstavlja saradnja sa Udruženjem Bit Alijansa, krovnom organizacijom koja okuplja najuspješnije IT kompanije u BiH.

"Kao jednu od ključnih aktivnosti Bit Alijanse ističemo unapređenje IT obrazovanja tako da su nam partneri koji imaju iste ciljeve i svoje aktivnosti implementiraju u okviru navedenog izuzetno značajni. Važno je kreirati okruženje u kojem će djeca u najranijem uzrastu dobiti priliku da steknu znanja i vještine potrebne za dalje IT obrazovanje. Bit Alijansa će definitivno sve intenzivnije nastaviti da radi na kreiranju kvalitetnih IT prilika za djecu i mlade tako da nas posebno raduje buduća saradnja sa organizacijom Save the Children, a s kojom ćemo realizovati aktivnosti i projekte koji će unaprijediti budućnost mladih u BiH.“, navodi Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.

Bit Alijansa je udruženje IT kompanija iz Bosne i Hercegovine koje svoje ciljeve usmjerava na unapređenje trenutnih obrazovnih IT programa i unapređenja poslovnog okruženja IT sektora.  Potencijal koji IT industrija posjeduje neophodno je usmjeriti u kvalitetnom smjeru te omogućiti maksimiziranje vrijednosti industrije. Kompanije članice Bit Alijanse svakodnevno svojim aktivnostima rade na kreiranju prilika za mlade i zainteresovane za IT.

Uvođenje STEM-a u redovno osnovno i srednje obrazovanje u BiH oslanja se na već postojeću Zajedničku jezgru nastavnih planova i programa i definirane ishode učenja, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije