! / 'Save the Children' i 'Bit Alijansa' najavljuju saradnju u oblasti obrazovanja

11. 09. 2019. u 20:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

S ciljem kreiranja pozitivnih i dugotrajnih promjena za djecu i dostizanja punog ekonomskog potencijala naše zemlje predstavnici Humanitarne organizacije "Save the Children" i Udruženja "Bit Alijansa" za informacione tehnologije sutra će potpisivati Memorandum o razumijevanju.

"Save the Children" sa ciljem doprinosa smanjenju jaza između školskih programa i stvarnih potreba koje pred mlade ljude postavlja današnji svijet, od 2016. godine provodi projekat Enable-BiH-Unaprijeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kako bi postigli uspjeh u novom visokotehnološkom i na znanju zasnovanom društvu i ekonomiji, današnje učenice i učenici moraju razviti svoje Stem vještine na mnogo višem nivou nego što je to ranije bilo prihvatljivo.

Studije pokazuju da će se 65 posto djece koja danas polaze u osnovnu školu baviti poslovima koji još ne postoje i za koje ih tradicionalni školski sistemi ne pripremaju.

Stem nastava podstiče učenike da razvijaju ključne kompetencije i vještine kako bi učestvovali u ekonomiji znanja, ne samo kao radnici, već i kreatori poslova u budućnosti. U narednom periodu, projekat Enable BiH razvijaće saradnju škola sa poslovnim sektorom, a prvi korak predstavlja saradnja sa Udruženjem Bit Alijansa, krovnom organizacijom koja okuplja najuspješnije IT kompanije u BiH, saopćeno je organizacije "Save the Children".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA