Krnji sastanak ljevice: DF i GS traže od SDP-a da se predomisli o saradnji

Radiosarajevo.ba
Krnji sastanak ljevice: DF i GS traže od SDP-a da se predomisli o saradnji
Krnji sastanak predstavnika lijevo orijentiranih stranaka u Bosni i Hercegovini održan je u Sarajevu, na inicijativu Demokratske fronte, ali samo uz prisustvo Građanskog saveza.

Iako su pozvane sve stranke ljevice, sastanku se nisu odazvali predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP-a) BiH, te Naše stranke, koji su poručili da neće doći na sastanak, jer ne žele uopće razgovarati o gašenju svojih stranaka kako bi se formirala jedna sačinjena od svih ovih.

Ipak, iz SDP-a BiH su poručili kako su spremni na koaliranje, ali ne na ovaj način koji je prestavljen, te da samo neće prisustvovati današnjem sastanku, ali da su za druge opcije otvoreni.

Iz Demokratske fronte nakon ovog sastanka istaknuli su kako su iznenađeni i kako im je žao jer im se nisu odazvali predstavnici SDP-a i Naše stranke.

"Naš cilj je bio da nastavimo razgovor o zajedničkom cilju četiri subjekta o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima. Argumentacija predstavnika SDP-a o razlozima nedolaska "ne stoji". Nigdje u našem pozivu nije bilo te teme, htjeli smo pričati o modelima za nastup, a poziv ostaje i ko god želi da bude domaćin sastanka neka pozove, mi ćemo se odazvati", kazao je potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić.

Dodao je i kako nije bilo govora o ukidanju stranaka, nego o pravljenju jednog "kompiciranog politčkog projekta", ali da je taj prijedlog "sada mrtav, te da treba ići dalje ka zajedničkom nastupu".

Emir Suljagić, član Građanskog saveza je izrazio žaljenje jer je SDP odbio prijedlog za ujedinjenje ljevice.

"Sad znamo o čemu neće da razgovaraju, ali hajde da razgovaramo o onome o čemu hoće. Od danas do jula imamo da razgovaramo o listama zajedničkim i kandidatima za Predsjedništvo. Uvjeren sam da u SDP-u ima mudrosti, pameti i strpljenja da ovaj proces dovedemo do kraja. Nećemo da pregovaramo putem medija, nego na jednom mjestu. Neka SDP odredi", dodao je Suljagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije