Mašović-Graziano: BiH je za Italiju u svakom smislu strateški značajna

AA
Mašović-Graziano: BiH je za Italiju u svakom smislu strateški značajna
Generalmajor Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, danas se u Sarajevu sastao s generalom Claudiom Grazianom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije.

Tom prilikom Graziano je naglasio da je BiH za Italiju u svakom smislu strateški značajna zemlja.

"BiH je za Italiju u svakom smislu strateški značajna. Nalazi se u srcu Zapadnog Balkana, veže nas duga stoljetna tradicija, a osim toga mi kao jedna od zemalja EU smo tu da pomognemo BiH u svemu što je potrebno. S vojnog gledišta nalazimo se u dvjema krizama s istoka i juga, a to su migracije i terorizam. BiH je u srcu kada su u pitanju ovi problemi i naravno da im posvećujemo jako puno pažnje. Naravno, kao članica EU i NATO u svakom smislu podržavamo sve ono što je vezano za napredak BiH prema članstvu u ovim organizacijama. Nastavljamo s politikom otvorenih vrata i pomagaćemo i dalje BiH kako bi što prije okončala te integracije", kazao je Graziano.

Italijanski general je dodao da je s kolegom Mašovićem razgovarao o nizu tema, prije svih o onima koje bi se mogle u bliskoj budućnosti realizovati.

"Razgovarali smo i o međunarodnim misijama. U ovom trenutku 7.000 italijanskih vojnika je u različitim misijama širom svijeta. Što se tiče tih misija razgovarali smo o proširenju učešća i mogućnosti da Italija u tim misijama, koje uglavnom vodi, bude neka vrsta mentora za pripadnike Oružanih snaga BiH. I tu se za kratko vrijeme mogu ostvariti značajna poboljšanja, pogotovo što učešće OS BiH u međunarodnim misijama dodatno pokazuje opredijeljenost za EU i NATO integracije", zaključio je Graziano.

Mašović je naglasio da je veoma bitno što će general Graziano tokom 2018. godine preuzeti predsjedavanje Vojnim komitetom EU, čime će se stvoriti pretpostavke za ubrzavanje procesa približavanja BiH EU i NATO-u.

"Oružane snage Italije imaju veliku tradiciju. Složili smo se da iskustva njihovih snaga trebaju biti na raspolaganju OS BiH. Govorili smo o tome kako unaprijediti saradnju i o modelima kako stvoriti pretpostavke da pripadnici OS BiH u narednom vremenskom periodu budu prisutni na školovanju i edukaciji u Italiji. Također smo razgovarali i o tome da OS BiH i OS Italije značajnije sarađuju u raznim vrstama misija, neovisno da li je riječ da li su to NATO, UN ili EU vođene misije. Ove pretpostavke će nam dati širinu i mogućnost da sa kredibilnim strateškim partnerom, prvenstveno UN ili EU vođenim misijama BiH bude značajnije zastupljena. Na taj način možemo ubrzati sve vrste naših integracijskih procesa", rekao je Mašović.

Posjeta generala Graziana i delegacije Oružanih snaga Italije realizovana je u skladu s planom bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane BiH i Republike Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije