Zastupnici razmatraju nove koeficijente plata vojnika i podoficira

Fena
Zastupnici razmatraju nove koeficijente plata vojnika i podoficira
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Oružane snage BiH (arhiva)
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će danas izmjene zakonskog rješenja kojima bi se trebalo omogućiti određivanje novih koeficijenata za vojnike i podoficire.

Radi se o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje je predložila predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), a kojeg zastupnici danas razmatraju u drugom čitanju.

Ranije je istaknuto da ta kategorija u ukupnoj vojnoj strukturi profesionalnih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH čini 80 posto ljudstva, a usklađivanjem njihovih platnih koeficijenata bio bi poboljšan njihov materijalni status, te bi se zaustavili negativni trendovi da oni napuštaju Oružane snage BiH.

Pred zastupnicima je još nekoliko izmjena zakonskih rješenja i to o radu u bh. institucijama, o ombudsmenu za ljudska prava BiH, o prekršajima te o sportu u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije