General Mašović preuzeo dužnost načelnika Zajedničkog štaba OSBiH

Fena
General Mašović preuzeo dužnost načelnika Zajedničkog štaba OSBiH
Generalmajor Senad Mašović preuzeo je danas dužnost načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (ZŠ OSBiH), na temelju Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine i u skladu sa Zakonom o odbrani BiH.

Primopredaja dužnosti između dosadašnjeg i novoimenovanog načelnika ZŠ OSBiH - generala Ante Jeleča i Senada Mašovića izvršena je na svečanosti uprličenoj u Domu OSBiH u Sarajevu, kojoj su, pored najviših dužnosnika odbrambenih struktura BiH, prisustvovali predstavnici vlasti u BiH, članovi diplomatskog kora, zapovjednici NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, te predstavnici međunarodnih organizacija, brojni gosti i zvanice.

Novoimenovani načelnik ZŠ OSBiH general Mašović istaknuo je spremnost da odgovori svim izazovima reformskih i integracijskih procesa i maksimalno se angažira na izgradnji modernih i efikasnih OS, kao i na daljnjem jačanju partnerstva i suradnje u regionalnim i širim okvirima.

"Pred nama je intenzivan period u kojem se od nas očekuje značajno unapređenje kapaciteta, sposobnosti, modernizacije i opremanja OSBiH", kazao je general Mašović, potcrtavajući da je to period u kojem se očekuje i početak prvog godišnjeg ciklusa pregleda, odnosno aktivacija Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP-a).

Poručio je, istovremeno, kako su, uz otvaranje procesa modernizacije OSBiH, u vrhu prioriteta - unapređenje i jačanje lanca komandiranja i kontrole, te značajnije sudjelovanje pripadnika OS u UN, NATO i EU vođenim mirovnim misijama, kao i aktivnosti u segmentima humanitarnog deminiranja, pružanja pomoći civilnim strukturama i rješavanja viškova municije i naoružanja...

Dosadašnji načelnik ZŠ OSBiH general Jeleč podsjetio je na temeljne zadaće i aktivnosti realizirane u sklopu njegovog mandata i u skladu s misijom OSBiH, uključujući sve spomenute segmente djelovanja koji su obilježili proteklo razdoblje, a ogledaju se u daljnjem jačanju operativnih sposobnosti OSBiH i angažiranju njihovih pripadnika u zemlji i inozemstvu.

Ocijenio je da je učinjen značajan napredak na planu jačanja civilno-vojne saradnje, podmlađivanja i kadrovskog jačanja odbrambenih struktura, kao i izgradnje priuštivih OS, te koraka neophodnih za napredak BiH na evroatlantskom putu.

Uz zahvalnost iskazanu svima koji su doprinijeli realizaciji utvrđenih ciljeva, a posebno međunarodnim partnerima - NATO-štabu i EUFOR-u, general Jeleč je izrazio očekivanje da će pozitivan trend u ostvarivanju misije i zadaća OSBiH biti nastavljen.

Čestitke u povodu četvrte rotacije na čelu ZŠ OSBiH uputila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, uz zahvalnost iskazanu generalu Jeleču za sve što je uradio na planu jačanja OSBiH i uvjerenje da će general Mašović nastaviti intenzivno raditi na unapređenju svih procesa, kako bi OS i dalje bile prepoznate kao najbolji dio društva i primjer za sve ostale.

Istaknula je očekivanje da odbrambene strukture budu promotori europskih i euroatlantskih vrijednosti, te da će u ovoj godini uslijediti aktivacija MAP-a, odnosno implementacija prvog godišnjeg plana.      

Svečana primopredaja dužnosti na čelu ZŠ OSBiH bila je i prilika za podsjećanje na sve planove Ministarstva odbrane BiH i OSBiH koji se tiču daljnjeg operativnog osposobljavanja OS u skladu s NATO-konceptom kolektivne sigurnosti i standardima usmjerenim na postizanje pune  interoperabilnosti, te prisustva BiH u regionalnim inicijativama orijentiranim ka jačanju mira i stabilnosti.

Ceremoniji primopredaje dužnosti načelnika ZŠ OSBiH prethodila je smotra počasne jedinice, a sama svečanost počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine te je propraćena prigodnim nastupom vojnog orkestra

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije