Sastali se bosanskohercegovački i hrvatski HDZ: 'Ovako ćemo osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH'

9
Radiosarajevo.ba
Sastali se bosanskohercegovački i hrvatski HDZ: 'Ovako ćemo osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH'
Foto: HDZ / Dragan Čović i Andrej Plenković

U Splitu je u ponedjeljak održana zajednička sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i užeg Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), a razgovarano je o aktualnim političkim i društvenim temama, s posebnim naglaskom na jačanje međusobne suradnje i unaprjeđenje položaja Hrvata u BiH.

Tokom sastanka, razgovaralo se o nizu tema koje su od ključne važnosti za obje stranke i hrvatski narod. Posebno je naglašena potreba za daljnjim jačanjem saradnje između HDZ-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine, koja se temelji prije svega na zajedničkom cilju poboljšanja životnih uvjeta te zaštite prava Hrvata u BiH, navodi se u saopćenju HDZ-a BiH.

"Uvjeren sam da upravo ovakav dodatni napor koji ulažemo zajedno, uz iskustvo koje imamo kao vlast u Republici Hrvatskoj i njihovu uključenost u Europski parlament i institucije Europske unije, možemo nastaviti na sličan način i dalje te jamčiti da, uz sve ono što radimo, možemo osigurati potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini", kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Sve je stalo: Otkazani letovi na splitskom aerodromu, ovo su prve informacije

Sve je stalo: Otkazani letovi na splitskom aerodromu, ovo su prve informacije

Također je istaknuta važnost kontinuirane podrške Hrvatske prema BiH u njenom europskom putu.

Članovi Predsjedništva su se osvrnuli na dosadašnji napredak BiH u pristupnim pregovorima s Europskom unijom.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je poručio da će se HDZ nastaviti na svim nivoima snažno zalagati za ostvarivanje pune ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Pohvalio je napore koje BiH ulaže u provođenje reformi te je naglasio važnost njihovog nastavka kako bi zemlja ispunila sve uvjete za punopravno članstvo u EU.

Čović je naglasio da je saradnja između dviju stranaka ključna za ostvarenje zajedničkih ciljeva, te je istakao kako će HDZ Bosne i Hercegovine nastaviti raditi na poboljšanju životnih uvjeta Hrvata u Bosni i Hercegovini, uz podršku Republike Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije