Helez o helikopterima iz Srbije: "Neću dozvoliti da gase požar na teritoriju BiH"

19
Radiosarajevo.ba
Helez o helikopterima iz Srbije: "Neću dozvoliti da gase požar na teritoriju BiH"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zukan Helez

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez oglasio se nakon što je helikopter MUP-a Srbije ponovo privukao pažnju.

Helez se oglasio na Facebooku, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Ponovo je u fokusu pažnje medija i javnosti u našoj zemlji upotreba helikoptera za gašenja požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Litijumska groznica i mi: Šta se plaća baukom "islamističke tendencije" u BiH?

Litijumska groznica i mi: Šta se plaća baukom "islamističke tendencije" u BiH?

Nemoguće je odgovoriti na sve medijske zahtjeve pojedinačno po ovom pitanju, koji su mi danas upućeni, te koristim priliku da to uradim na ovaj način.

Vlasti i institucije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS i dalje insistiraju da helikopteri MUP Republike Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Najiskrenije, čudim se ovom insistiranju, da žele da lošiji helikopteri susjedne države gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine, a da pritom ne žele bolje helikoptere Oružanih snaga vlastite zemlje. Ovakvo postupanje je presedan i vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu.

Napominjem da su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i trenutno spremni i da polete i izvrše misiju gašenja požara.

Očigledno vlastima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nije interes samo gasiti požar, nego zloupotrebljavaju nesreću da omalovaže i devalviraju institucije države Bosne i Hercegovine.

Neću odobriti upotrebu helikoptera MUP Republike Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ovaj zadatak uspješno mogu izvršiti domaće, nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Apelujem na vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS da prestanu sa igricama te pokrenu proceduru za upotrebu resursa Oružanih snaga vlastite zemlje za gašenje požara, pomognu građanima Gacka i svim drugim građanima Bosne i Hercegovine.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su multietničkog karaktera, pripadaju svim građanima u našoj zemlji i spremne su da služe", napisao je Helez na svom Facebook profilu.

Ponovo je u fokusu pažnje medija i javnosti u našoj zemlji upotreba helikoptera za gašenja požara na teritoriji Bosne i...

Posted by Zukan Helez on Monday, July 22, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije