Počinje školovanje pilota i aviomehaničara prve helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo

2
Radiosarajevo.ba
Počinje školovanje pilota i aviomehaničara prve helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo
Foto: MUP KS / Počinje školovanje pilota i aviomehaničara prve helikopterske jedinice MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i ovlašteni zastupnik 'Flight Academy Montenegro' d.o.o. Podgorica Dragan Ivančević, potpisali su danas ugovor o školovanju pilota i aviomehaničara prve helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo.

Šest članova helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo školovanje u Podgorici počet će već naredne sedmice, a trajat će ukupno dvije godine.

U prvom, od ukupno četiri kvartala školovanja, piloti i aviomehaničari imat će teorijsku obuku za sticanje PPL helikoptera, praktičnu obuku na helikopteru R44, te obuku u učionicama, a na kraju prvog kvartala polagat će ispit za dozvolu PPL.

BH Gas je spreman za južnu interkonekciju

BH Gas je spreman za južnu interkonekciju

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, ovo je treća faza projekta koji je u svom prvom dijelu uključivao izbor pilota i aviomehaničara za helikoptersku jedinicu, zatim nabavku helikoptera, dok je treća faza njihovo školovanje, a četvrta izgradnja hangara za helikopter koji će se nalaziti na Sarajevskom aerodromu. Budućim pilotima i aviomehaničarima obezbijeđeni su svi uslovi za adekvatno školovanje, od smještaja do vrhunske obuke.

"Put kojim smo krenuli uspješno implementiramo i MUP Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, ali prvenstveno građani Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine imat će višestruke koristi od ovog projekta jer ovo radimo zbog njih. Očekujem da za dvije godine imamo vrhunsku helikoptersku jedinicu MUP-a Kantona Sarajevo koja će moći odgovoriti svim izazovima i biti na raspolaganju za korištenje helikoptera u svim situacijama koje to budu zahtijevale. Na taj način, ispunit ćemo našu viziju da Kantona Sarajevo ima helikopter i jednu dugoročnu i održivu helikoptersku jedinicu," poručio je ministar Katica.

"Primarni zadatak bit će osigurati pomoć građanima u slučaju prirodne ili elementarne nepogode, pomoć u stanju potrebe za spašavanjem ili liječenjem, te odgovoriti svim sigurnosnim izazovima. Naši kandidati prošli su veoma ozbiljne testove i zadovoljili stroge uslove, a ova obuka i školovanje omogućit će im sva neophodna znanja za upravljanje i održavanje helikoptera," dodao je ministar Katica.

Fligh Academy Montenegro je akademija koja postoji skoro 30 godina i školovali su više od 150 profesionalnih pilota, te 22 kapetana za nacionalnu aviokompaniju. Ovlašteni su za pružanje svih vrsta obuka, od početnog pilota do kapetana aviona i helikoptera. Njihovi instruktori imaju bogato iskustvo sa više od 20.000 sati letenja.

"Svi naši đaci do sada su bili izvanredni i na svim simulatorima su prolazili izvanprosječno. Siguran sam da će tako biti i sa ovim momcima koji će narednih dana početi teorijsku obuku, a računamo da će već od 01. septembra momci sjesti u helikopter i krenuti s obukom. Potrudit ćemo se da to bude na najvišem nivou, a dodatno smo potpisali ugovor sa akademijom u Španiji, tako da kada kod nas završe dio koji im je potreban za dozvolu profesionalnog pilota, ići će u Španiju da završe 'ground school' specijalno za helikopter koji je kupio MUP Kantona Sarajevo, a potom i da prođu obuku na simulatoru za isti taj helikopter," izjavio je Dragan Ivančević, predstavnik 'Flight Academy Montenegro' d.o.o. Podgorica.

Helikoptersku jedinicu MUP-a Kantona Sarajevo čine kandidati koji su zadovoljlili stroge uvjete i kriterije javnog konkursa koji su uključivali fizičku spremu, poznavanje geografije, engleskog jezika, ljekarske preglede, sigurnosne provjere i u konačnici selektivno letenje. Šest članova helikopterske jedinice već su zasnovali radni odnos u MUP-u Kantona Sarajevo, a završetak njihovog školovanja trebao bi se podudarati sa ugovorenim rokom za isporuku helikoptera MUP-a Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije