Konaković o helikopteru: Ministar tvrdi jedno, a brojke govore drugo

11
Radiosarajevo.ba
Konaković o helikopteru: Ministar tvrdi jedno, a brojke govore drugo
Foto: Screenshot / Ilustracija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Naroda i Pravde čestitao je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na nabavci helikoptera. 

"Kanton Sarajevo napokon kupuje helikopter. Važan za operativne zadatke MUP-a KS, a po potrebi i drugih agencija. Naši građani neće ovisiti o dobroj volji ili političkim odlukama drugih kada im zatreba hitni medicinski transport, evakuacija, pomoć u stanju poplava, odrona, požara, zemljotresa ili bilo kakvoj drugoj nepredviđenoj situaciji", kazao je Konaković. 

Šef bh. diplomatije je kazao da je bilo izuzetno puno otpora, podmetanja i laži o ovoj nabavci. 

"Riješena je i dilema o realnoj cijeni pa smo došli do podatka da smo platili manje nego susjedne zemlje i da je sve naravno zakonito i transparentno", kazao je Komšić te je naveo citat: "Što se Evrope tiče, prva ga je nabavila susjedna Hrvatska, u julu 2022. godine po cijeni 36.294.975 eura sa PDV-om za dva helikoptera (oko 70.986.800 KM). MUP Kantona Sarajevo nabavlja jedan helikopter po cijeni od 30.340.000 KM (bez PDV-a)".

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Osigurani antibiotici i vakcine protiv tetanusa

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Osigurani antibiotici i vakcine protiv tetanusa

Konaković je istakao da je ovo primjer kako se ne treba osvrtati na hejtere, na podmetanja SDFA destruktivne opozicije i sve druge koji opstruiraju donošenje odluka.

"Ovako će završiti i sva druga podmetanja, sve druge laži i destrukcije ako budemo hrabra i odgovorna vlast. Čestitke Admiru Katici, Elvedinu Okeriću Kemalu Ademoviću i Vladi Kantona Sarajevo", poručio je. 

Ovo je helikopter Bell 412EPX od 30.000.000 maraka koji uskoro dolazi u Sarajevo

Ovo je helikopter Bell 412EPX od 30.000.000 maraka koji uskoro dolazi u Sarajevo

Međutim, ukoliko se malo detaljnije pogledaju cijene koje je naveo Elmedin Konaković, može se zaključiti da MUP KS nije kupio helikopter povoljnije, već je platio 4.400 KM više u odnosu na Hrvatsku.

Dakle, Konaković je naveo da je cijena dva helikoptera sa PDV-om iznosila 70.986.800. Ukoliko se podijeli sa dva, cijena jednog je iznosila 35.493.400 KM. MUP KS za jedan helikopter plaća 30.340.000 KM, ali bez PDV-a. PDV u našoj zemlji je 17 posto, što znači da porez na ovu nabavku je 5.157.800 KM. Ako saberemo cijenu helikoptera i PDV dobit ćemo iznos koji MUP KS mora platiti za helikopter, a to je 35.497.800 KM

Pogledajte o kojem je helikopteru riječ na ovom LINKU.

Objava Elmedina Konakovića
Foto: Screenshot: Objava Elmedina Konakovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije