"Sarajevo plače, bombardovanje djece nije samoodbrana": Stotine građana protestuje zbog Gaze

21
Radiosarajevo.ba
"Sarajevo plače, bombardovanje djece nije samoodbrana": Stotine građana protestuje zbog Gaze
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Traje šetnja Sarajki i Sarajlija za Gazu

U Sarajevu se danas održava protestna šetnja u znak podrške palestinskom narodu u Gazi.

Nezavisni skup omladine u Bosni i Hercegovini, koji je organizator protesta, pozvao je građane da se u 12 sati okupe na platou kod Sebilja. Nakon okupljanja, građani - koji su se odazvali u velikom broju - su počeli s mirnom šetnjom. 

"STOP genocidu", "Sarajevo plače zbog Gaze" te "Bombardovanje djece nije samoodbrana", neke su od poruka koje nose građani. Među njima je veliki broj mladih ljudi te žena.

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Brojni okupljeni kažu da im najteže padaju prizori mrtve djece iz Gaze, te krici roditelja koji nose tijela svojih mališana. "Djeca nikom ništa nisu kriva", poručuju. 

Dok šetaju, ulicama Sarajevo odjekuje "Free, free Palestine".

"S obzirom na nedavne tragične događaje u Palestini, gdje su desetine novinara, medicinskih timova i civila izgubili živote, vjerujemo da je ključno da se okupimo i pokažemo našu podršku u ovim teškim vremenima", naveli su organizatori u pozivu.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije