Saobraćajni centar u Kantonu Sarajevo danas počinje sa radom

3
Radiosarajevo.ba
Saobraćajni centar u Kantonu Sarajevo danas počinje sa radom
Foto: Vlada KS / Saobraćajni centar KS

U Kantonu Sarajevo od danas zvanično počinje s radom Saobraćajni centar, a bit će omogućena i upotreba pametnih karti.

Ovo je Centar koji će pratiti stanje javnog prevoza u KS.

Osposobljen je i funkcionalan video nadzor u tramvajima i iz Centra je moguće pratiti sva dešavanja u njima, broj vozila u datom momentu, moguće je pratiti rutu, kao i brzinu kretanja tramvaja.

Po prvi put u historiji javnog gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo će postojati izvještavanje u realnom vremenu o opterećenju pojedinih linija, a velika pozitivna promjena će biti da će građani uskoro imati mogućnost korištenja i beskontaktnih, pametnih karti koje će im olakšati korištenje javnog prevoza.

Ovaj Centar je sastavni dio Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i u njemu će biti angažovane osobe koje će koordinirati sa javnim prevoznicima, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg javnog prevoza.

U narednim fazama razvoja ovog centra, usavršit će se red vožnje prvobitno tramvajskog prevoza, a nakon toga i red vožnje trolejbuskog, autobuskog i minibuskog prevoza.

„Implementacijom ovakvih projekata uspostavlja se osnova za 'Sarajevo pametni grad', a naš cilj je da kompletan projekt zaživi u 2021. godini“, istakao je ovom prilikom resorni ministar Adnan Šteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije