! / Adnan Šteta o problemima GRAS-a: Isplata dugovanja u ratama

23. 03. 2021. u 14:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zbog tužbi radnika prema GRAS-u, račun firme je blokiran na 8,2 miliona KM.

Tako su od oktobra prošle godine radnici na osnovu tužbi, koje datiraju čak iz 2006. godine, naplatili 12 miliona KM.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović održali susastanak sa upravom i advokatom radnika koji su tužili firmu.

Sa bankom i advokatom će se pokušati naći rješenje o prolongiranju ili isplati u ratama, kako bi se račun odblokirao, a radnicima isplatile plate.

"Danas, nakon 15 godina, na nas je došlo da pokušavamo riješiti probleme koje je neko napravio prije 15 godina", rekao je Šteta.

Napomenuo je da je donesen zaključak da se naprave izvještaji od Ureda za borbu protiv korupcije i Budžetskog inspektorata o problemima ovog preduzeća od 2006. do 2018. godine.

"Nanesena je šteta GRAS-u i svim građanima u iznosu od 300 miliona KM", poručio je ministar Šteta.

Na sastanku su predstavnici Vlade odgovorili na sva pitanja radnika ovog preduzeća.

"Sporazum koji je potpisala prošla Vlada, mogu reći, nije validan s aspekta brojki. Tamo stoji 15 miliona KM, a prema našim pretpostavkama, tužbe iznose 60 miliona KM", rekao je Šteta.

Smatra da trenutno nije lako osigurati osam miliona KM da bi se deblokirao račun i osigurao drugi potreban novac.

Tužbe bi, prema njegovim očekivanjima, trebale biti isplaćene u ratama, dok bi Vlada KS-a trebala osigurati plate i funkcionalan javni prijevoz.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA