Sanjin Musa o britanskom soju COVID-a, mjerama i vakcinama

Radiosarajevo.ba
Sanjin Musa o britanskom soju COVID-a, mjerama i vakcinama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sanjin Musa

Sanjin Musa, član Kriznog štaba FBiH govorio je danas o pandemiji COVID-a, mjerama i britanskoj soju koji je prisutan u BiH.

"Ovaj trend porasta brojeva slučajeva i dalje se nastavlja i brojke su u porastu. U KS je situacija najteža, uzimajući u obzir sedmičnu incidencu. Pokazatelji su da je epidemija izvan kontrole i mogao bi se toliko opteretiti zdravstveni sistem da se ne može pružiti svima pomoć koja je neohodna", rekao je Musa za N1.

Napomenuo je da je bitno ograničiti kontakte.

"U kontroli ovog virusa je bitno da znamo da postoje osobe koje nemaju simptome, a koje prenose virus, posebno mlađe osobe", rekao je član Kriznog štaba Musa.

Kada je riječ o starosnoj dobi oboljelih, Musa je napomenuo da se primjećuje oboljenje u svim dobnim skupinama, ali da djeca i mlađi ne spadaju i rizične skupine.

"Građani koji imaju u pozadini hroničnu bolest, do njih dolazi infekcija i rizik je veći“, rekao je Musa.

Britanski soj je dominantan u mnogim zemljama, pa i u mnogim kantonima u BiH, napomenuo je Musa.

"On je 50 do 70 posto zarazniji. Težina kliničke slike nije promijenjena kod ovog soja. Važno je napomenuti da AstraZeneca vakcine pokazuju visok nivo učinkovitosti“, rekao je Musa.

Kada je riječ o vakcinama iz Srbije, napomenuo je da je kratak rok trajanja jer se radi o 'pandemijskim vakcinama' i da sve imaju rok do šest mjeseci.

"Važno je da prioritetne skupine počnu sa imunizacijom“, rekao je Musa.

Druga doza slijedi za dva do tri mjeseca.

"Rok je 29. mart vakcinama, a sljedeće dolaze za dva do tri mjeseca. Vakcine putem COVAX-a će doći ranije", poručio je Musa.

Kada je riječ o novim mjerama, rekao je:

"Teško je staviti epidemiju pod kontrolu bez širokih mjera. Mjere će pomoći. Ako vidite da se sada da je nivo hospitlaizacije povećan, to su zaraženi u zadnjim sedmicama. Pored mjera, apeliram da se smanje kontakti izvan kućanstva i da sse pridržavamo mjera", rekao je Musa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije