U ZDK stiglo 740 doza vakcine AstraZeneca

5
Radiosarajevo.ba
U ZDK stiglo 740 doza vakcine AstraZeneca
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Zeničko-dobojski kanton (ZDK) stiglo je prvih 740 doza vakcine protiv koronavirusa proizvođača AstraZeneca, koje je Federaciji BiH donirala Srbija.

Institut za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica preuzeo je danas vakcine od Zavoda za javno zdravstvo FBiH, saopćeno je iz ovog instituta.

"Stiglo je 740 doza, koje će sutra ujutro biti distribuisane u domove zdravlja u svim gradovima i opštinama Zeničko-dobojskog kantona, te u Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj. One su namijenjene za vakcinaciju zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu s covid pozitivnim pacijentima", rekao je direktor Instituta Senad Huseinagić.

On je naveo da je, prema evidencijama, interes da se vakciniše pokazalo nešto više od 2.100 zdravstvenih radnika u ovom kantonu, tako da će ova količina biti dovoljna za prvu vakcinaciju oko trećine zainteresovanih.

"Nadamo se da će ubrzo biti obezbijeđene i dodatne količine. Uz zdravstvene radnike, prioritet u vakcinaciji će biti osobe smještene u domove za brigu o starim licima, te hronični bolesnici", dodao je Huseinagić.

Očekuje se da će vakcinacija zdravstvenih radnika započeti sutra ili preksutra, a dinamiku određuju ustanove na terenu, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije