Samardžić: Kompromisi iz Brisela otvaraju Dodiku manevarski prostor za Putinov utjecaj

5
F. V.
Samardžić: Kompromisi iz Brisela otvaraju Dodiku manevarski prostor za Putinov utjecaj
Foto: Gradski.me / Nikola Samardžić

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon današnje posjete Turskoj, sutra, 15. juna, putuje u Sankt Peterburg gdje će učestvovati na Ekonomskom forumu, u okviru kojeg je dogovoren njegov sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sastanak Dodika s trenutno najomraženijim čovjekom svijeta, koji je u gotovo potpunoj izolaciji, zanimljivo, dolazi nakon što su lideri bh. stranaka u Parlamentu BiH u Briselu prihvatili dokument "Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu".

Prof. dr. Nikola Samardžić, ugledni historičar, kolumnista i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, kaže za portal Radiosarajevo.ba da je "svako podcjenjivanje Milorada Dodika relativizacija destruktivne snage politike u koju su ga prije 20 godina uključili Koštunica i Tadić".

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

"Mi imamo jednu situaciju u kojoj sudbina BiH zavisi gotovo isključivo od njega (Dodika) lično. Svako koketiranje u BiH s malignim silama, Rusijom ili Turskom, vodi njenom razaranju. Dodik dobro osjeća da je Brisel slab, i da mu kompromisi na koje je u Briselu formalno pristao otvaraju nov manevarski prostor kako bi nastavio da u regionu sprovodi politiku Putinovog razarajućeg uticaja", rekao je Samardžić za portal Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, pitanja koja se nameću u kontekstu odnosa Brisela i Dodika, odnosno puta lidera SNSD-a u Rusiju, zapravo, se odnose na vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

"Na ustezanje EU da se politički stav prema ruskoj agresiji i genocidu, i sprovođenje sankcija, uredi na načelu univerzalne nadležnosti, tako da stavove i sankcije poštuju svi, uključujući Orbana, Vučića i Dodika.

Dodik se iz Rusije može vratiti samo kao pobjednik, Dodik dobro razumije da ustavnim uređenjem BiH upravlja isti vojno-policijski i partijski vrh koji je 1991. izveo tenkove na Beograd, zatim i na Vukovar", zaključuje profesor Samardžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije