BN: Varnice u Briselu, Dodik navodno psovao majku Borenoviću

Radiosarajevo.ba
BN: Varnice u Briselu, Dodik navodno psovao majku Borenoviću
Foto: Twitter/Milorad Dodik / Milorad Dodik navodno psovao Borenoviću u Briselu

Vi imate luksuz da sebi možete priuštiti da mandat potrošite čekajući korumpiranu elitu da uvede vladavinu zakona. Ja i moj narod tu privilegiju nemamo. Mi se moramo suočiti sa surovom istinom. Кorumpirani političari i evropske vrijednosti ne mogu zajedno, rekao je danas u Briselu lider PDP-a Branislav Borenović.

On je tokom obraćanja na sastanku bh. političara sa predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i visokim predstavnikom Europske unije Josepom Borrellom poručio da zbog toga ne očekuju od njega da sa korumpiranim političarima potpisuje bilo šta.

"Ukoliko želite da pomognete BiH i mojoj RS da zaista ubrzano krene ka EU, i što je još važnije da ubrzano uvodi evropske standarde i vladavinu zakona, molim vas da umjesto novih prilika korumpiranim političarima da Vam daju isprazna obećanja insistirate na sprovođenju onih koja su već dali", kazao je Borenović obraćajući se predsjedavajućem Michelu.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Umjesto nove izjave, kaže on, ustanovite odgovornost za nesprovođenje prethodne.

"Ukoliko želite BiH u EU, onda omogućite ljudima da znaju ko su odgovorni za dosadašnju blokadu evropskog puta i šta njihovo ponašanje u praksi znači. Takođe, molim Vas da jasno i glasno ponovite i potvrdite da je Dejtonski sporazum, dva entiteta i tri naroda, formula opstanka, koja se neće i ne može mijenjati", naglasio je Borenović i podvukao:

"Za mene kao Srbina iz RS nikakve promjene kojima se umanjuje dejtonski status RS nisu prihvatljive. Molim Vas da se jasno izrazite po tom pitanju i tako izbijete korumpiranim elitama ključni argument straha i mržnje kojim već decenijama razaraju čitavu zemlju".

On je podsjetio i na obećanje aktuelne vlasti (SNSD, SDA i HDZ) da će usvojiti potrebne zakone iz 14 prioriteta i da ni od toga nije bilo ništa.

"Predugačak je niz sastanaka u BiH i Briselu, gdje su mnogi visoki evropski zvaničnici trošili svoj kredibilitet i vrijeme u pokušajima da vladajuću korumpiranu elitu predvođenu sa SDA, HDZ i SNSD privoli da učine makar i minimalan korak u približavanju BiH Evropskoj Uniji i njenim vrijednostima. Godine i decenije prolaze, a pomaka nema.

I ne samo da nema pomaka, nego BiH dramatično nazaduje: - Demografski, ekonomski, vrijednosno i u aspektu vladavine zakona i pravne sigurnosti", rekao je, prenosi BN

Borenović je mišljenja da je krajnje vrijeme da umjesto njihovih lažnih, ispraznih deklarativnih izjava počnete gledati njihove surovo jasne postupke i djela.

"Nakon godina njihovog „optimizma“, „opredjeljenosti“, „predavanja zahtjeva za kandidatski status“, mi živimo u zemlji koju je napustilo preko milion stanovnika, u kojoj su škole i vrtići sve prazniji, u kojoj vlada nepravda i beznađe i koja, po izvještajima Vaših eksperata ispunjava sve kriterijume da se nazove zarobljenim društvom", kazao je Borenović.

Kako piše BN, nakon govora uslijedio je Dodikov verbalni napad na Borenovića, koji mu nije ostao dužan... Kako piše BN, dok je Borenović govorio o korupciji i korumpiranim političarima Dodik se prepoznao pa je s mjesta dobacivao i psovao mu majku...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije