Bh. političari tek stigli u Brisel, a Dodiku već zasmetala jedna rečenica

9
Radiosarajevo.ba
Bh. političari tek stigli u Brisel, a Dodiku već zasmetala jedna rečenica
Foto: Twitter/Milorad Dodik / Milorad Dodik u Briselu

Počeo je sastanak u Briselu gdje će se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, te šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler sastati sa sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Nekoliko njih obratilo se uoči početka sastanka. Niko ne zna šta tačno u dokuemntu stoji i kakvi su prijedlozi, ali se okvirno zna da je plan 14 prioriteta Evropske komisije podijeliti u tri dijela kako bi se konačno počelo raditi na njima, a BiH krenula naprijed ka Evropskoj uniji.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je kako je vidio da u nacrtu dokumenta se spominje rečenica da BiH sukob Ukrajine i Rusije okvalifikuje kao “agresija”, što smatra neprihvatljivim.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

"BiH nema taj stav. Kad Predsjedništvo BiH bude odlučivalo, onda će biti zvanična stav", rekao je Dodik omalovažavajući ambasadore koji su govorili o ovom pitanju nazivajući ih "karikaturama". Dodao je kako je dva puta tražio da Predsjedništvo BiH razmatra ovo pitanje, ali da su druga dva člana to odbila.

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je kako se u dokumentu najviše spominju stvari koje bi BiH trebale pokrenuti naprijed prema EU.

"Deblokade, smirivanje krize, ispunjavanje bazičnih uslova poput usvajanja zakona", rekao je Izetbegović.

Lider Naše stranke Edin Forto kazao je kako "svi dobro znaju u kakvoj atmosferi žive te da su tu kako bi ispoštovali evropske institucije".

"Pokušat ću naglasiti da za istim stolom sjede ljudi koji blokiraju evropski put BiH", rekao je Forto.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, kazao je kako će zauzeti stav nakon što čuju prijedloge Charlesa Michela i njegovih saradnika.

"Nama je najbitnija borba protiv korupcije da sklonimo ove lopove sa scene i da se usvoje zakoni. Kad bismo bilo šta uradili, bilo bi dobro za BiH", dodao je, prenosi N1

S druge strane, lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako ne treba očekivati nikakav spektakl.

"Nije nam prvi da potpišemo neki sporazum kojih se niko ne pridržava. Bilo bi puno važnije da shvatimo da imamo jedan vjetar u leđa od evropske administracije i ozbiljno krenemo s reformama u BiH. HDZ pokušava da se bazira samo na pojedini dijelovima presuda, a mi želimo da provedu sve presude međunarodnih sudova. Tu se konstitutivnost ne spominje, ali smo spremni napraviti ustupak", poručio je Nikšić.

Sastanku ne prisustvuju lider HDZ-a Dragan Čović, lider SBB-a Fahrudin Radončić i lider SDS-a Mirko Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije