Dodik: Komšić je bio najnervozniji, svašta je natrabunjao

15
Radiosarajevo.ba
Dodik: Komšić je bio najnervozniji, svašta je natrabunjao
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je press konferenciju nakon što se vratio iz Brisela.

"U dokumentu je bilo mnogo netačnih formulacija. Vidi se da su to pisali muslimani iz europske komisije u Sarajevu. (Dodik već dugo vremena Bošnjake naziva muslimanima što ima vrlo opasnu pozadinu).

Dodali su određene stvari koje smo morali razmotriti. Nešić je bio korektan i čak je razgovarao s nama što je bilo vrlo važno. Što se tiče muslimanske strane, ne trebam ništa reći osim da pogledate njihove izraze oduševljenosti. Ko je god govorio od njih, samo je postavljao što žešće uslove nama iz RS-a.

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je smatrao da treba da dođe do određenog razgovora. Počeli smo ga oko 3 završili oko pola 11.

Zahvaljujem se Borrelu i Michelu. Bili su vrlo uspješni i korektni modulatori u atmosferi potpuno različitih stavova", kazao je Dodik.

Osvrnuo se na Dragana Čovića.

"Nije prisustvovao ni sam Čović koji je doputovao u Brisel. Ja ga razumijem, nije želio doći zbog Komšića. Prije našeg zajedničkog sastanka imao je sastanak s Borrelom i Michelom", kaže Dodik.

O Borenoviću:

"Borenović je došao tamo da vodi predizbornu kampanju. Muslimani iz Sarajeva podržavaju Borenovića kao korektnog i razumnog. On je tek pri kraju sastanka rekao da ne želi biti tamo i tako. Ja njega ne želim da komentarišem", dodaje Dodik.

"Sam dokument kojeg smo dobili na početku uopće ne odgovara onome što smo dobili na kraju.

Razumio sam da je ovo potrebno Michelu i Borrelu da stave BiH kao zemlju koja treba dobiti kandidatski status. 14 prioriteta su stavljeni na stranu. Na kraju sastanka ništa nije potpisano.

Sve ispravke u dokumentu su vršene na naš zahtjev.

U preambuli je stavljeno da ćemo se mi pridružiti osudi agresije na Ukrajinu. Na kraju stoji da RS traži da se sastanemo u BiH i donesemo odluku o "ukrajinskoj krizi".

Naš zahtjev je bio da se stavi ustavna odredba da je BiH zemlja s dva entiteta i Distriktom Brčko", priča Dodik.

Dotakao se i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Iz Federacije se pokušavaju izvući, kao Komšić, koji je nešto natrabunjao. On je bio najnervozniji. On bježi od termina konstitutivnost naroda, a u dokumentu to postoji", kaže Dodik.

"Dobro bi bilo da na bazi ovoga Europski savjet da status kandidata Bosni i Hercegovini. Ja ih pozivam da to urade. Od tog trenutka nestaje kabinet visokog predstavnika.

U prvobitnom dokumentu postoji termin 'ustavni sud', pa je to prekriženo'. Izborne reforme su prioritet poslije izbora, to smo prihvatili umjesto ustavne reforme.

Cijenim da smo nas trojica (Dodik, Stevandić i Nešić op. a.) imali sličnu koordinaciju. Primjedbe koje smo iznosili su većinom uvažene.

Putovanje je bilo naporno, stisnuto. RS je stabilniji dio BiH, idemo našim avionom, oni komercijalnim letovima. Idu kao čerga, imaju veće troškove.

I pored toga što nam je let bio lakši, imali smo naporan dan.

Mi bismo bili vrlo zahvalni da dobijemo kandidatski status", poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije