... / Safet Softić: Izvinjavam se zbog propusta, ne bih digao ruku da sam znao...

20. 01. 2021. u 11:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 151

U vezi sa inicijativom Damira Arnauta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i posljedicama koje je izazvala u dijelu javnosti, predsjednik Sabora IZ-e u BiH Safet Softić oglasio se izjavom, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Njegovu izjavu prenosimo u nastavku: 

"Inicijativa Damira Arnauta, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podnesena u novembru prošle godine, a  o kojoj se glasalo na posljednjoj sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine, u njenom osnovnom tekstu je prihvatljiva i ima opravdanje u antifašističkom opredjeljenju našega društva. Ovu inicijativu pratilo je obrazloženje, koje predstavlja lični stav predlagača. Navodeći imena ličnosti u obrazloženju Inicijative, zastupnik Arnaut je sebi dao za pravo da izvrši selekciju i navede određena imena koja nikako nisu smjela biti zajedno.

U času kada smo se izjašnjavali, meni osobno, kao ni mojim kolegama zastupnicima iz kluba, nije bio poznat sadržaj obrazloženja koji je pratio Inicijativu. Vjerovao sam u dobru namjeru predlagača i zbog tog uvjerenja sam pogriješio. Nikada ne bih digao ruku za Inicijativu da sam znao da se u njenom obrazloženju ličnosti poput Husein ef. Đoze dovode u istu ravan s presuđenim ratnim zločincima najgore vrste. Posebno ovdje ističem ime Husein ef. Đoze, zato što sam odrastao nad njegovim tekstovima i vjerujem da je njegov modernizam i idžtihad, koji je primjenjivao, značajno uticao na mene.

Bez obzira što nije bilo namjere u ovom mom postupanju, osjećam dužnost da uputim javno izvinjenje članovima Sabora Islamske zajednice, pripadnicima Islamske zajednice i svim dobronamjernim građanima, koje je ovaj moj previd povrijedio. Unatoč tome što Inicijativa nema nikakvo obavezujuće djejstvo i ne proizvodi nikakve pravne posljedice, učinit ću što je moguće da se umanje štetne posljedice ovog mog propusta.

Zbog ovog propusta, kao musliman i član Sabora IZ-e, osjećam moralnu i institucionalnu odgovornost prema Zajednici, poručio je predsjednika Sabora IZ Safet Softić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)