Potpredsjednik SDA Safet Softić o izjavama Fahrudina Radončića

Radiosarajevo.ba
Potpredsjednik SDA Safet Softić o izjavama Fahrudina Radončića

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je izjave lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića koji je večeras gostujući na N1 doveo u pitanje koaliranje sa tom strankom.

Piše: F. V.

"Mi smo još ranije kazali da je SBB poželjan partner u ovom koalicionom odnosu, kao što je to DF. Tako da ostajemo pri tom svom stavu. Ovo pokazuje ustvari da je vrijeme da stranačke delegacije sjednu i da naprave kompletan plan, s obzirom da se, kako smo vidjeli, u prethodnih dan-dva uspjelo deblokirati formiranje vlasti. U tom kontekstu razumijem ovu izjavu od gospodina Radončića, dakle, da ne želi matematičku koaliciju, što, naravno, i SDA zagovara. Da se uđe u suštinu problema i da se naprave politike kako za migrante, tako i za ostalo, ono što bi značilo i program Vijeća ministara i Federalne vlade. Da se oko programa pokušamo što više usaglasiti", kazao je Softić za Radiosarajevo.ba.

Radončić doveo u pitanje koaliciju sa SDA: Ne vidim šta je problem!

Na pitanje da li će u kontekstu navedenih razgovora biti razgovarano i o kantonalnim vladama, primjerice, Vladi Kantona Sarajevo, Softić je pojasnio da u ovom trenutku, prije svega, treba razgovarati o koalicionim odnosima koji se tiču federalne i državne vlasti.

"To je ono što nas zanima u ovom trenutku, da se što prije formira vlast, kao bismo, nadam se, do kraja godine imali formirano Vijeće ministara BiH i Federalnu vladu. Naravno, od kantona do kantona mi imao prilično šaroliku situaciju. U Tuzlanskom kantonu SBB, zajedno sa SDA i drugim strankama, je uspio napraviti koalicioni sporazum, i to funkcionira dosta dobro. Ne vidim tu neke prepreke. Ono što slijedi jeste da u Zeničko-dobojskom i Sarajevskom kantonu razmotri kako stoje stvari. Kažem da su kantoni prilično specifični. Vidjeli smo šta se dogodilo i u USK ovih dana, tako da od kantona do kantona, treba razgovarati, ali akcenata je na državnoj i federalnoj vlasti", izjavio je Softić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije