Safet Softić: Car je gol, Dodik ne smije prihvatiti dogovor zbog Rusa!

Radiosarajevo.ba
Safet Softić: Car je gol, Dodik ne smije prihvatiti dogovor zbog Rusa!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Safet Softić

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Safet Softić kazao je u intervjuu za Radiosarajevo.ba da je bolje imati i političku krizu kojoj danas svjedočimo nego kapitulirati pred politikom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te zajedno s njim raditi na razgradnji države!

Razgovarao: Faruk Vele

Softić za naš portal otvoreno govori o odgovornima za političku krizu, ali i, vrlo znakovito, ne isključuje mogućnost dogovora do 5. septembra, bez obzira što se to danas čini bezmalo nemogućim.

Također, iznosi odlučan stav o "crvenim linijama " ispod kojih probosanska politika ne može ići, ali i o utjecaju stranih sila u aktuelnoj političkoj trakavici...

Radiosarajevo.ba: Koga smatrate najodgovornijim za jednu od najvećih poratnih kriza i kako izaći iz ovog političkog ćorsokaka?

Softić: Ustvari se gospodin Dodik sam doveo u ovu poziciju, jer svako onaj ko zna čitati vidjet će da je u Sporazumu (trojice lidera) jasno predviđeno slanje ANP.

Tako da je on, pretpostavljam, iznenađen žestokom reakcijom opozicije u RS-u, pokušao da odglumi neku situaciju, gdje se to, kao, nije spominjalo u Sporazumu itd. Mislim da se nakon Sporazuma i nakon ovog njihovog reteriranja u odnosu na Sporazum može kazati da je car gol i da je pravi kočničar svih stvari koje su vezane za formiranje vlasti upravo Milora Dodik.

Radiosarajevo.ba: Da li ima izgleda da će se ova situacija uskoro riješiti s obzirom da je u toku i provjera samog mandatara Zorana Tegetije?

Softić: Sama činjenica da je odgođena sjednica na kojoj se trebalo odlučivati o ANP-u, da nije održana i da se nije, da tako kažemo, zakovala situacija po pitanju potezanja vitalnog nacionalnog interesa, kao i činjenica da je gospodin Tegeltija upućen u proceduru u smislu provjera, ukazuju da kod svih aktera ovog čitavog događa postoji želja da se do isteka roka i ovog sporazuma pokuša nešto spasiti i sačuvati.

Ono što znam jeste da su i najviši predstavnici međunarodne zajednice uključeni u to i da još uvijek postoji mogućnost da se sve to realizira do 5. septembra, što je rok. To prije svega zavisi od Milorada Dodika, na koji način će on vrednovati svoju poziciju u vlasti, a, s druge strane, potrebu poštivanja zakona, Ustava i ostali zakonskih propisa ove zemlje.

Radiosarajevo.ba: Da li postoji opcija da su se vanjske sile poput Rusije uplete u cijelu priču? Sjetimo se potpuno nediplomatskog pojavljivanja ruskog ambasadora Petra Ivancova na konferenciji za novinare na Jahorini gdje Dodik najavljuje nastavak blokade NATO puta BiH, odnosno strateškog cilja zemlje!? Da li gledamo ono na što su analitičari odavno upozoravali, a to je opasni utjecaj Rusije?

Softić:  Milorad Dodik kao izvršilac ruske politike u BiH i na Balkanu, jedan je od, čini mi se, njihovih ključnih igrača ovdje.

On ukazuje da kada su NATO i EU u pitanju, odnosno evropski put BiH, da je to ustvari najveći problem!? Ja vjerujem da bi Milorad Dodik, onoliko koliko je on u vlasti, koliko ima podršku u RS, još davno nakon izbora prihvatio sve ove zakonske obaveze i pristupio formiranju Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba: U čemu je onda problem?

Softić: Mislim da upravo s te (rukse) strane postoji kočnica koju treba otkočiti. To je vrtlog u koji je upao sam Dodik, s jedne strane, za željom da što prije formira i uzme taj dio vlasti koji mu po izbornim rezultatima pripada, te, sa druge strane, da štiti ruske interese ovdje u smislu globalnog sukoba između Rusije i NATO, da, dakle, očuva njihovu poziciju ovdje zaštićenu.

To je vrtlog u koji je Dodik upao. Kao će on izaći, to je velika enigma. To je ono što je ustvari pravo pitanje. Mi smo s ovim doveli do toga da je potpuno jasno u kom grmu leži zec. Ovaj Sporazum je i međunarodne predstavnike izveo na čistac. Svako je jasno iznio svoj stav.

Radiosarajevo.ba: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je ovih dana da je pošlo vrijeme kada je Sarajevo popuštalo radi mira u kući. Je li to sada politički fakat i kako dalje s tom politikom?

Softić: Mislim da je to usuglašen stav gospodina Komšića sa partnerima, dakle, SDA i SBB-om. Mi smo više puta jasno ponovili da je to crvena linija preko koje se ne smije prijeći. Ova postojeća kriza je bolja od stanja gdje ćemo kapitulirati pred Miloradom Dodikom i kazati da ćemo i one zakone koji su u ovoj zemlji usvojeni, dakle da ćemo ih vraćati unatrag i raditi zajedno s njim na razgradnji ove države!?

Stvari s potpuno jasne, to je "crvena linija" do koje se došlo! Dodik mora da se odluči da li će biti akter u vlasti ili sprovoditi ruske interese u BiH, a samim tim i srbijanske, te odrediti, na neki način, sam sebi kapitulaciju.

Radiosarajevo.ba: U kojoj fazi su pregovori o formiranju federalne vlasti?

Softić: To su dva vezana procesa. Kad je Sporazum potpisan gospoda Izetbegović i Komšić su kazali da samo jedno s drugim može ići. Ne možemo pristupiti formiranju Vijeće ministara i ostaviti kao nedonošče federalnu vlast. Mi ćemo se držati da to ide simultano, u isto vrijeme, dakle formiranje i federalne i državne vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije