Johannes Hahn ima poruku za Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića

Radiosarajevo.ba
Johannes Hahn ima poruku za Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića
FOTO: Arhiv / Hahn tokom posjete BiH

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn poslao je jasnu poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.

Hahn je Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću poručio da se drže roka kojeg su postavili nakon što su 5. augusta potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara.

Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju da će formiranje vlasti napredovati kako bi se ubrzale neophodne reforme na evropskom putu. Lideri su 5. augusta postavili tridesetodnevni rok. Moraju ispoštovati vlastitu posvećenost tom roku i ostati vjerodostojni”, naveo je Hahn u poruci na Twiteru.

Šef Delegacije EU Lars-Gunnar Wigemark koji je i kumovao potpisivanju navedenog sporazuma danas je izjavio da su za BiH važne i NATO i EU integracije, ali podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači i članstvo u NATO u ovom trenutku.

On je istakao da je sada fokus na evropskom putu ka EU te da EU žali što na sjednici Predsjedništva BiH nije došlo do imenovanja mandatara za Vijeće ministara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije