SAD uvele sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

20
Radiosarajevo.ba
SAD uvele sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić
FOTO: Radiosarajevo.ba / SAD uvele sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

Na listi Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), tačnije, crnoj listi američkih sankcija, našli su se danas Asim Sarajlić, član SDA i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine kao i Gordana Tadić, nekadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

Prije toga, sankcije su u ovoj zemlji produžene Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine te Alternativnoj televiziji.

Škole u KS dobile više od 1.700.000 KM: Evo na šta će biti utrošen novac

Škole u KS dobile više od 1.700.000 KM: Evo na šta će biti utrošen novac

"Asim Sarajlić (Sarajlić) je poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) i donedavno je bio visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH. Sarajlić je ozloglašeni subjekt 'afere Asim', političke korupcionaške afere u kojoj je Sarajlić uhvaćen kako obećava posao supruzi partijskog delegata u zamjenu za traženo glasanje o poziciji političke stranke. Sarajlić je optužen za dodatna krivična djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem.

Sarajlić je također zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na BH Telecom, veliko državno preduzeće u BiH. U tom svojstvu, Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta, i inače je vršio neumjeren uticaj na proces zapošljavanja. U sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučio kandidate koji su navodno bili ozbiljno nedovoljno kvalifikovani, što narušava integritet kompanije.

Sarajlić je određen prema E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili za sadašnju ili bivšu vladu, ili za direktno ili indirektno uključenje u korupciju zvaničnika na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje", navodi se u saopćenju te dodaje:

"Gordana Tadić (Tadić) bila je glavna tužiteljica u Državnom tužilaštvu BiH od 2019. do 2021. godine. 2021. godine službeno ju je smijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće nakon što nije dodijelila predmete tužiocima putem automatizovanog predmeta. sistem raspodjele dizajniran da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužioca na osnovu ličnih ili političkih razloga. Osim toga, Tadić je, kako se navodi, iskoristio svoju poziciju glavnog tužioca da promovira svoje lične i porodične interese. Nadalje, navodno je naplatila državnu stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora.

Tadić je određen na osnovu E.O. 14033 da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu", navodi se u saopćenju.

Velika Britanija je danas uvela sankcije za Dodika i Željku Cvijanović, potpredsjednicu bh. entiteta RS.

"Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od strane (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

SAD uvele sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: SAD uvele sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije