Velika Britanija uvela sankcije Putinovim kćerkama

0
Hina
Velika Britanija uvela sankcije Putinovim kćerkama
Foto: YouTube PrintscreenRossia 24 / Putinove kćerke, Marija i Katerina

Velika Bitanija je stavila kćerke Vladimira Putina na listu sankcioniranih osoba, slijedeći korake SAD-a u onome što naziva ciljanjem na životni stil osoba u unutrašnjem krugu predsjednika Vladimira Putina.

Poslije ruske invazije Ukrajine, Britanija i drugi zapadni saveznici najavili su nekoliko valova sankcija koje ciljaju bogate moskovske elite, ključne industrije i pristup međunarodnom financijskom sistemu.

Na novoj britanskoj listi sankcioniranih osoba kojima su zamrznuta sredstva, našle su se Putinove odrasle kćerke Katerina Tihonova i Maria Voroncova te Sergejevna Vinokurova, kćerka ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Sve tri je ranije ove sedmice sankcionirao SAD.

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

"Naš paket sankcija bez presedana pogađa elitu i njihove porodice, dok degradira rusku ekonomiju na razini koju Rusija nije vidjela od pada Sovjetskog Saveza", rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

Britanija je također rekla da je njezina analiza pokazala da Rusija ulazi u najdublju recesiju od pada Sovjetskog Saveza. Britanija procjenjuje da 60 posto ruskih deviznih rezervi smrznuto kao rezultat međunarodnih sankcija.

Jučer je Kremlj, koji kaže da svojom specijalnom vojnom operacijom želi demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu, opisao potez protiv Putinovih kćerki kao dio šire zapadne histerije protiv Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije