Vladimir Putin potpisao još jedan dekret prema "neprijateljskim zemljama"

2
Radiosarajevo.ba
Vladimir Putin potpisao još jedan dekret prema "neprijateljskim zemljama"
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o uzvratnim viznim mjerama u vezi s neprijateljskim djelovanjem stranih država, javljaju Ria Novosti.

U dekretu je riječ o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Rusija smatra “neprijateljskim” kao odgovor na sankcije zbog Ukrajine.

Od danas je tako obustavljen pojednostavljeni proces izdavanja viza za neke zemlje EU, kao i Norvešku, Švicarsku, Dansku i Island.

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Ruska vlada je 7. marta objavila spisak zemalja koje "poduzimaju neprijateljske akcije protiv Rusije, ruskih kompanija i građana", pozivajući se na ekonomske sankcije uvedene nakon početka rusko-ukrajinskog rata.

Prema uredbi objavljenoj na internet stranici ruske Vlade, na listi se nalaze Albanija, Andora, Australija, Velika Britanija, Angvila, Britanska Djevičanska ostrva i Gibraltar, zemlje članice EU-a, Island, Kanada, Lihtenštajn, Mikronezija, Monako, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, San Marino, Sjeverna Makedonija, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Tajvan, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska i Japan.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.417 civila je ubijeno u Ukrajini, a 2.038 je ranjeno, prema procjenama Ujedinjenih nacija, koje navode da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Prema podacima agencije UN-a za izbjeglice, više od 4,1 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije