Život daleko od očiju javnosti: Ko su i čime se bave Putinove kćerke

5
Radiosarajevo.ba
Život daleko od očiju javnosti: Ko su i čime se bave Putinove kćerke
Foto: YouTube PrintscreenRossia 24 / Putinove kćerke, Marija i Katerina

Ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek je bio oprezan kada su u pitanju njegova porodica.

2015. godine, tokom jedne od svojih maratonskih konferencija za novinare, izbjegao je pitanja o identitetu svoje kćeri.

"Moje kćerke žive u Rusiji i studirale su samo u Rusiji, ponosan sam na njih", rekao je Putin. "Oni govore tečno tri strana jezika. Nikada ni sa kim ne razgovaram o svojoj porodici."

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

"Svaka osoba ima pravo na svoju sudbinu, živi svoj život i radi ga dostojanstveno", dodao je ruski predsjednik.

On možda ne želi da ih imenuje, ali drugi jesu. Na meti nove runde američkih sankcija bile su Marija Voroncova (36) i Katerina Tihonova (35).

"Vjerujemo da je mnoga Putinova imovina skrivena kod članova porodice, i zato ih ciljamo", rekao je jedan američki zvaničnik.

Iako je malo toga zvanično potvrđeno o porodičnom životu predsjednika Putina, dokumenti, medijski izvještaji i povremena javna saopštenja dovoljni su da daju osnovne informacije.

Njih dvije su kćerke predsednika Putina i njegove bivše supruge Ljudmile. Par se vjenčao 1983. kada je ona bila stjuardesa, a on oficir KGB-a. Njihov brak je trajao 30 godina, obuhvatajući Putinov brzi uspon na vrh ruskog političkog sistema.

2013. su se razveli. Putin je rekao da je to bila zajednička odluka: jedva da se viđamo, svako od nas ima svoj život. Ona je rekla da je Putin "potpuno utopljen u posao".

Njihova najstarija kćerka, Marija Voroncova, rođena je 1985. Studirala je biologiju na Univerzitetu u Sankt Peterburgu i medicinu na Moskovskom državnom univerzitetu.

Gospođa Vorontsova je sada akademik, specijalizirana za endokrini sistem. Napisala je knjigu o zastoju u rastu djece, a navedena je kao istraživač u Endokrinološkom istraživačkom centru u Moskvi.

Ona je takođe poslovna žena. BBC Rusija ju je identifikovao kao suvlasnicu kompanije koja planira da izgradi ogroman medicinski centar.

Gospođa Voroncova je udata za holandskog biznismena Jorita Joosta Faasena, koji je nekada radio u ruskom državnom energetskom gigantu Gazpromu, iako su se navodno rastali.

Ljudi koji su razgovarali s njom nakon invazije na Ukrajinu kažu da ona podržava svog oca i doveli su u sumnju međunarodno izvještavanje o sukobu.

U poređenju sa svojom sestrom, Katerina Tihonova je mnogo više u očima javnosti, ne samo zbog svog talenta kao rokenrol plesačice. Ona i njen partner zauzeli su peto mesto na međunarodnom događaju 2013. godine.

Iste godine se udala za Kirila Šamalova, sina dugogodišnjeg prijatelja predsjednika Putina. Njihovo vjenčanje održano je u ekskluzivnom skijalištu u blizini Sankt Peterburga. Tamošnji radnici su rekli da je par stigao na saonicama koje su vukla tri bijela konja.

G. Shamalova su SAD sankcionirale 2018. zbog njegove uloge u ruskom energetskom sektoru. Američko ministarstvo finansija je saopštilo da se "njegovo bogatstvo drastično poboljšalo nakon braka". 

Nakon invazije na Ukrajinu, dva ruska aktivista su uhapšena jer su zauzeli luksuznu vilu u Biarritzu za koju se tvrdi da je u vlasništvu Shamalova.

Tihonova je sada u akademskoj i poslovnoj zajednici. Nakratko se pojavila u ruskim državnim medijima 2018. kako bi govorila o neurotehnologiji, kao i na poslovnom forumu 2021. Ni u jednom slučaju nije pominjana njena veza s predsjednikom Putinom.

Kaže se da nijedna žena ne provodi mnogo vremena sa predsjednikom Putinom.

Putin ima i unuke. Spomenuo ih je na telefonskom dolasku 2017. godine, ali nije rekao koliko ih ima niti koja od njegovih kćerki ih ima.

"Što se tiče mojih unuka, jedno je već u vrtiću. Molim vas da shvatite, ja ne želim da odrastaju kao nekakvi kraljevski prinčevi. Želim da odrastaju kao normalni ljudi", rekao je Vladimir Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije