Putin čestitao Vučiću na izbornoj pobjedi i objasnio mu zašto je napao Ukrajinu

5
Radiosarajevo.ba
Putin čestitao Vučiću na izbornoj pobjedi i objasnio mu zašto je napao Ukrajinu
Foto: N1 / Putin i Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsjednik Vladimir Putin obavili su danas razgovor o najaktuelnijim pitanjima.

Kako se navodi u saopštenju Predsjedništva Srbije, Putin je lično  čestitao predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ubjedljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima i na veoma značajnoj pobjedi SNS-a na parlamentarnim izborima.

"On je ovom prilikom poželio predsjedniku Vučiću sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uvjerenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose", navodi se dalje.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Predsjednik Vučić zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Dvojica predsjednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmjene, koja je u 2021. i u prva dva mjeseca 2022. godine zabiljeležila rast, što je dobar znak naše uspješne saradnje.

Predsjednik Vučić je upoznao predsjednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uvjerenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

U isto vrijeme predsjednici su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o cijeni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

Na kraju, predsjednik Putin je informisao predsjednika Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je predsjednik Putin rekao, operacije u Ukrajini, a predsjednik Vučić se pozvao na, predsjedniku Putinu već dobro poznate stavove Srbije i zaključke Savjeta za nacionalnu bezbjednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.

Srbijanski i ruski predsjednik za osam godina su se sreli 19 puta. Prvi sastanak bio je 2014. godine. Vučić i Putin prvi put su se sastali 7. jula u Moskvi, kada je bilo riječi o "Južnom toku" i saradnji dvaju zemalja.

Poslednji susret bio je 25. novembra 2021. godine u Rusiji, prenose srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije