Hrvatski analitičar: "Ako bi Putin danas umro, to ne bismo znali za sedam do 15 dana"

1
Radiosarajevo.ba
Hrvatski analitičar: "Ako bi Putin danas umro, to ne bismo znali za sedam do 15 dana"
FOTO: AA / Vladimir Putin

Još tamo 9. marta, 15-ak dana prije nego li je Sky News objavio da bi rat u Ukrajini trebao završiti do 9. maja, Dana pobjede i vojne parade na Crvenom trgu, to isto je dr. Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose rekao u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

"Ne bojte se, sve će opravdati ruska propaganda. Već su se sada na ruskoj televiziji počeli pojavljivati zabavni programi, koji se nisu pojavljivali od početka rata u Ukrajini. Priprema se teren za nešto, ili za veliki završetak rata ili za veliki zaborav. Ne bi trebalo nikoga iznenaditi da samo područje Donbasa i Luganske regije ostanu područja ratnog djelovanja. No, tada se postavlja pitanje zašto je Putin sve ovo napravio", kazuje Vidmarović.

Prema njegovom mišljenju, ovakva situacija u Ukrajini najviše odgovara SAD-u, kroz iscrpljivanje ruskih resursa.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

"Ako sa zapadne strane gledamo na rat u Ukrajini, dojam je da je SAD-u u interesu da se sve ovo nastavi kako bi se ruska strana što više vojno i ekonomski iscrpila. Biden ne insistira na pregovorima i ta pregovaračka aktivnost je najviše u rukama Francuske i Turske. Bio bih slobodan reći da je Amerikancima 'dobro došlo' ovo rusko iscrpljivanje ekonomije i vojske kako bi se SAD mogao posvetiti Kini, odnosno odnosima s Kinom", pojašnjava Vidmarović.

Iz raznih izvora sve više dolaze informacije da je Putin teško bolestan.

"Da, dolaze informacije da je Putin obolio od karcinoma, no ja mislim da je ta informacija jednaka onoj informaciji da je ministar obrane Sergej Šojgu imao srčani udar. Na Twitteru se može vidjeti informacija da je Putin okružen s nekoliko onkologa, što bi moglo biti indikativno. Ipak je Putin relativno star čovjek", govori Vidmarović.

Šta bi se dogodilo kada bi Putin umro?

"Sistem se obično priprema za takve scenarije. Niko od građana Rusije, vjerujte, to ne bi saznao dok najbliži Putinovi suradnici ne bi donijeli odluku da se jedna takva vijest može pustiti u javnost. Kada bi kojim slučajem Putin umro danas, to ne bi bilo objavljeno prije sedam do 15 dana, odnosno dok ne završe pregovori, tj. dok se ne vidi kakvo je stanje na terenu. U takvom slučaju, slučaju Putinove smrti, njegovi najbliži saradnici boje se panike", kaže Vidmarović.

Sve više se u Europi govori o strahu da Putin ne zatvori "pipu" od plina i nafte.

"EU je uključio krizne razine, odnosno postoje intervencije 1, 2, 3. Za sada je u pitanju intervencija 1, odnosno prva stepenica. Ali, stiže ljeto, Europa ima šest ili sedam mjeseci da riješi ovu neugodnu situaciju s plinom", kazuje Vidmarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije