Sacirbey: O'Brien je pozitivna ličnost, ali Amerika pravi veliku stratešku grešku u vezi sa BiH

7
Radiosarajevo.ba
Sacirbey: O'Brien je pozitivna ličnost, ali Amerika pravi veliku stratešku grešku u vezi sa BiH
Arhiv / Muhamed Sacirbey

Pomoćnik američkog državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja, važan čovjek Joea Bidena, američkog predsjednika, James O'Brien, stiže sutra, 2. februara, u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Ovo je ranije potvrđeno iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

State department je saopćio da će njegova posjeta naglasiti snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine i potvrditi podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje. Dodaju da će se tokom boravka u Sarajevu O'Brien sastati s visokim državnim dužnosnicima te visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom, a na Univerzitetu u Sarajevu će održati uvodno obraćanje o prioritetima SAD-a u regionu.

U knjizi Dereka Cholleta, prvog savjetnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, Put ka Dejtonu, spominje se Jim O’Brien. Kako se tamo navodi, uoči Dejtona, 28. oktobra 1995., O’Brien je sa ključnim čovjekom Daytona Richardom Holbrookeom otputovao u New York, gdje se sastao sa delegacijom Vlade Republike BiH, koju je predvodio Muhamed Sacirbey (Šaćirbegović), bivši ministar vanjskih poslova Republike BiH i ambasador naše zemlje u Ujedinjenim nacijama (UN). Ključna tema razgovora, uz ustavne aranžmane, bilo je funkcioniranje Federacije BiH.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Dvadeset i devet godina kasnije, ponovo se govori o funkcioniranju, pa i budućnost naše zemlje. Zato smo Muhameda Sacirbeya pitali može li se – kako se sad spekulira - očekivati nova američka politika u BiH?

"Dugo sam imo saradnju s O'Brienom - on je bio jedan od glavnih savjetnika državne sekretarke Madeline Albright, zato ga sjećam više u pozitivnom svjetlu", priča nam Sacirbey.

Kaže da mnogo teže može pročitati šta se danas može očekivati.

Dodiku stigla još jedna poruka iz Amerike, O'Brien poručio: "Njegova secesija je besmislica"

Dodiku stigla još jedna poruka iz Amerike, O'Brien poručio: "Njegova secesija je besmislica"

"Stav Albright prema BiH bio je korektan za Sjedinjene Države i BiH, ali taj stav je uglavnom ugašen iza Daytona. Činjenica je da je iskustvo oko BiH bilo jedan od glavni faktora da SAD i NATO da intervenišu na Kosovu, kad su Albright i general Clark (Wesley Clark, zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi, op.a.) vodili glavne diplomatske i vojne procese. Tada smo imali dosta 'saradnje'. Ali, protekom vremena, 'Dayton mentalitet' je opet došao do izražaja. To znači da je Holbrookova politika na kraju opet bila izražena na način da prvo gleda na Slobodana Miloševića, a onda na Beograd, kao glavne temelje američke politike (na Balkanu). Žalosno je što su, kada je premijer Zoran Đinđić ubijen, nade za transformaciju Beograda nestale, iako mnogi u Americi i dalje traže saglasnost Beograda za sve što SAD radi u BiH!?", ističe Sacirbey.

 Misli da je to „velika strateška greška“ Sjedinjenih Američkih Država u ovom dijelu svijeta.

"Mislim da to razumiju mnogi koji su i dalje povezani s krojenjem stava prema BiH. Ali, oni su pasivni ili šute jer ne smiju da suprotstave tom stavom, jer novi 'groupthink' (zajedničko mišljenje izgrađeno bez kritičkog sagledavanja,op.a.) u Washingtonu je pretvorio (noviju) historiju BiH u priču o 'građanskom' ili 'vjerskom ratu', gdje su 'svi krivi', gdje su 'svi korumpirani', i zato je Amerika oslobođena odgovornosti, te sada prati logiku tzv. realpolitike", kaže Sacirbey.

Možda, dodaje, neki duboko razumiju da ova realpolitika nije ni iskrena, ni realna...

James O'Brien
Foto: Printscreen: James O'Brien

"Da čak šteti američkim strateškim interesima, da dovodi do veće agresivnosti ekstremista u rasponu od Putina dio ISIS-a, ali je teško priznati ne samo grešku, nego i narativnu laž koja se širila poslije propasti Daytona. Zapravo onih obaveza koje su su izdate, a koje su bile ključne za uspjeh Daytona, koji je bio labava koncesija nacionalizmu i ekstremizmu. A koji sada postaju suviše jaki i sigurno opasni, kako na Zapadu, tako i širom svijeta", zaključio je Sacirbey. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije