Dodiku stigla još jedna poruka iz Amerike, O'Brien poručio: "Njegova secesija je besmislica"

12
Radiosarajevo.ba
Dodiku stigla još jedna poruka iz Amerike, O'Brien poručio: "Njegova secesija je besmislica"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

James O'Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju, govoreći o Zapadnom Balkanu, rekao da je posebnu pažnju potrebno obratiti na tri zemlje – Srbiju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu (BiH).

"Bosna, posebno, pati od odliva mozgova. Skoro polovina njenog stanovništva ne živi u zemlji. Ovo je kriza. To je ono čime političari treba da se pozabave", rekao je O'Brien u četvrtak na online brifingu za medije o priroritetima u 2024. godini, uključujući Zapadni Balkan.

Posebno se osvrnuo na predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, koji se nalazi pod američkim sankcijama, i proslavi 9. januara kao dana RS.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ustavni sud BiH je ranije obrazložio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno.

Za Dodika O'Brien kaže da pokušava skrenuti pažnju sa važnih problema za koje se nada da će se vlasti pozabaviti u narednom periodu.

Pomoćnik državnog sekretara za Europu i Euroaziju kaže da kada Dodik govori o secesiji istovremeno odbacuje Dejtonski mirovni sporazum, dodavši da je bio uključen u izradu ustava zemlje.

"To je besmislica i protivustavno je", rekao je O'Brien.

Odbacujući Dodikove želje za otcjepljenjem, O'Brien je rekao kako institucije trebaju biti funkcionalne kako su i dizajnirane i da političari rade na postizanju rezultata ili snose odgovornost za neuspjeh.

Poručio je da Zapadni Balkan treba da bude stabilan i siguran, javlja VOA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije