SABNOR BiH najoštrije osudio otkrivanje biste Draže Mihailovića u Bijeljini

8
Radiosarajevo.ba
SABNOR BiH najoštrije osudio otkrivanje biste Draže Mihailovića u Bijeljini
Foto: RTRS / Bista četčkom vođi Draži u Bijeljini

SABNOR Bosne i Hercegovine najoštije je osudio otkrivanje biste Draže Mihailovića u Bijelini.

"Vijest da je u Bijeljini otkrivena bista osvjedočenog zločinca iz Drugog svjetskog rata, Draže Mihailovića, na istoimenom trgu još jednom nas je uvjerila da neofašizam na našim prostorima postaje ideologija brojnih izabranih dužnosnika na raznim nivoima vlasti.

Mi članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, sljedbenici onih koji su bili na pobjedničkoj strani kao dio svjetske antifašističke koalicije 1945. godine, najoštrije osuđujemo svaku reviziju historije i historijskih činjenica i veličanje ratnih zločinaca kakav je bio Draža Mihailović, vođa četničkog pokreta", navode u saopćenju.

Oni zahtijevaju od tužilaštva i drugih pravosudnih organa da odmah reaguju i sankcionišu nosioce ove aktivnosti. Istovremeno traže od novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta, da upotrijebi svoje ovlasti i ovu i ovakve pojave i aktivnosti sankcioniše i u budućnosti spriječi.

"U prilog tome pitamo ga javno da li je moguće u današnjoj Njemačkoj da neka lokalna zajednica svoj trg nazove po Adolfu Hitleru i na njemu otkrije njegovu bistu. Za nas, antifašiste Bosne i Hercegovine, između njih nema razlike, jer su u toku četverogodišnjeg rata na prostoru Jugoslavije bili saborci i na najsvirepiji način ubijali nedužni narod", stoji u saopćenju SABNOR-a.

Ističu da ako vlast i svi oni koji moraju reagovati na ovu i ovakve pojave ništa ne učine, ne ostaje nam ništa drugo do poziva građanima ove zemlje da se samoorganizuju i svoju sudbinu i sudbinu ove zemlje uzmu u svoje ruke, jer puno je legalnih načina borbe za slobodu, istinu i častan život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije