Kanton Sarajevo spreman s drugima dijeliti iskustva u borbi protiv korupcije

1
Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo spreman s drugima dijeliti iskustva u borbi protiv korupcije
Foto: Kanton Sarajevo / Prva konferencija kantonalnih skupština u FBiH

Prva konferencija kantonalnih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine, pod nazivom "Podrška i osnaživanje Bosne i Hercegovine na putu ka EU integracijama" održava se danas u Sarajevu.

Domaćin skupa, predsjedavajući skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, izrazio je zadovoljstvo što je Kanton Sarajevo organizator prve konferencije ove vrste, čiji je cilj podrška evropskim integracijama i njihovo osnaživanje.

"Bosna i Hercegovina se nizom dokumenata obavezala da će u procesu pridruživanja uspostaviti saradnju s Europskom Unijom. Kantonalne skupštine imaju važnu ulogu zbog decentralizacije i nadležnosti koje imaju. Kanton Sarajevo je odlučio da organizira ovu konferenciju i ponudi kolegama iz drugih kantonalnih skupština najreprezentativnije zakonske propise Kantona Sarajevo, koji su prepoznati u široj javnosti i međunarodnoj zajednici.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Među njima su Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija i ostale aktivnosti u jačanju institucija u provođenju antikoruptivnih aktivnosti u KS. U tome je Kanton Sarajevo već pet-šest godina lider. Iskreno se nadamo da će naše kolege iz drugih skupština također ponuditi propise koji po njihovom mišljenju unapređuju društvo", naveo je Okerić.

Prema njegovim riječima, uspostavom redovnog održavanja ovakvih konferencija može, ne samo garantirati stalnu razmjenu političkih mišljenja i stavova, nego može kantone usmjeriti i na pitanja od zajedničkog interesa te potaknuti razmjenu najboljih praksi.

"Uspostava međuparlamentarne saradnje može u konačnici dovesti do usklađivanja propisa i zajedničkog razumjevanja u vezi sa proceduralnim pitanjima", stava je Okerić.

S obzirom da je centralna tema skupa borba protiv koupcije, na konferenciji je učestvovao i Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Podsjetio je da je borba protiv korupcije ključna u procesu pristupa EU.

"Kanton Sarajevo ima visoke standarde kada je u pitanju borba protiv korupcije i sigurno ima najbolji antikoruptivni sistem u BiH, prije svega zahvaljujući tome što imamo profesionaliziran Ured za borbu protiv korupcije, jedinstven pravni okvir i visok nivo transparentnosti koji se oslikava kroz informacioni sistem. Danas nam je glavna intencija kolegama iz drugih skupština ponuditi naša iskustva i prakse, da pokušamo te prakse da implementiramo u drugim kantonima, na čemu radimo zajedno s našim međunarodnim partnerima već duže vrijeme.

Ovo je dobra prilika da se upoznaju sa svim onim što sadrži informacioni sistem, šta je to transparentnost, koliko je važna vladavina prava i prava sigurnost, koliko je to važno za organizacije civilnog društva, medije, istraživače i kako to vraća povjerenje u rad institucija te jača integritet pojedinca", objasnio je Kafedžić.

Blaž Župarić, predsjednik Skupštine Posavskog kantona, zahvalio je domaćinima na pozivu i kazao da su teme o kojima se danas govori izuzetno važne za sve kantonalne skupštine. Izrazio je nadu da će se diskusijom doći do najboljih rješenja. Kako je rekao, nada se da će ostali kantoni slijediti praksu Kantona Sarajevo u borbi protiv korupcije te da će imati podršku u procesu prilgodbe propisa i pristupa Europskoj Uniji.

Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona istakao je da USK drugi kanton u FBiH - poslije Sarajevskog, prošle godine donio zakon, a nedavno i dopune, na osnovu kojeg će zvaničnici uskoro biti dužni prijavljivati imovinu.

Istakao je da je u ovome kantonu donijet i Zakon o oružju i municiji koji je potpuno usaglašen s evropskom legislativom, tako da će on poslužiti kao osonova za usvajanje zakona u drugim kantonima. Dodao je da ovaj kanton ima dobre prakse i kada je u pitanju obrazovanje djece u pokretu, tako da mogu ponuditi dosta dobrih rješenja kolegama iz drugih kantona.

Učešće na konferenciji uzela je i ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, s obzirom da se ministarstvo kojim rukovodi u pravilu javlja kao predlagač propisa iz oblasti borbe protiv korupcije i u tom smislu usko sarađuje sa Uredom za borbu protiv korupcije.

U obraćanju prisutnima ona je istakla da je za funkcionalan sistem borbe protiv korupcije potreban strateški pristup jasna opredjeljenost, istinska volja i saradnja svih resora i institucija, te naravno jak i funkcionalan ured za borbu protiv korupcije.

Prema njenim riječima, izuzetno je važno raditi na zakonskim rješenjima koja su realna i provodiva u praksi na terenu i na taj način odista napraviti funkcionalan sistem koji može poslužiti i kao "izvozni" artikal u smislu transfera dobrih praksi prema drugim kantonima, navodi se u saopćenju Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije