Borba protiv korupcije: Od građana se krade sve ono u čemu trebaju uživati

A. B.
Borba protiv korupcije: Od građana se krade sve ono u čemu trebaju uživati
U Sarajevo City Centru danas je pokrenuta kampanja "Borba protiv korupcije" u organizaciji Uprave policije MUP-a KS-a i Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u saradnji s ICTAP-om i INL-om.

"Drago mi je što sam danas ovdje da otvorimo štand za borbu protiv korupcije. Ne samo da danas otvaramo štand za borbu protiv korupcije, već ovim događajem otvaramo i cijelu sedmicu obilježavanja borbe protiv korupcije u BiH. Sedmica će se fokusirati na podizanje svijesti i transparentnosti o borbi protiv korupcije i informiranju javnosti šta je potrebno za borbu protiv korupcije u BiH. U cijeloj zemlji ćemo otvoriti pet ovakvih štandova za borbu protiv korupcije", rekao je zamjenik šefa Misije SAD-a u BiH Paul Horowitz.

"Mislim da nikome u BiH ne moram govoriti koliko je ozbiljan problem korupcija u ovoj zemlji jer utječe na svakog pojedinca. Korupcija se prevodi kao lopovluk, krade od građana sve ono u čemu treba da uživaju - otvaranje novih radnih mjesta i svjetlija i bolja budućnost. Ovo je samo jedan od načina da se borimo s korupcijom, da građani počnu da je prijavljuju. Bitno je da se svi angažujemo u ovoj borbi", rekao je.

Današnja kampanja "Stop korupciji" predstavlja nastavak aktivnosti koje su započete u decembru prošle godine i augustu ove gdje su provedene kampanje "Prekinimo lanac korupcije".

"MUP je jasno opredijeljen da u okviru svojih nadležnosti da učini sve na sprečavanju i dokumetovanju krivičnih djela korupcije", rekao je komesar MUP-a KS-a Mevludin Halilović.

Halilović je rekao da se korupcija može prijaviti online, ali i preko broja 122, a postoji mogućnost da prijavljivanje bude i anonimno, te je pozvao građane da prijave korupciju.

Također, moći će se pratiti daljna istraga o slučaju kojeg građani prijave. Halilović je istakao da se osjeća napredak s obzirom na to da kampanja traje od prošle godine, ali nije poznat broj sankcioniranih slučajeva korupcije.

Iz Tužilaštva KS-a su istakli dobru saradnju sa MUP-om KS-a.

"Podignuta je ukupno 41 optužnica u borbi protiv korupcije, a samo u ovoj godini protiv 91 osobe je podignuta optužnica za korupciju. Među njima su javne ličnosti, a do kraja godine će ih biti još. Suđenja su u toku, a neka su i završena", rekli su iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije