Darja Softić-Kadenić nova ministrica pravde u Kantonu Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Darja Softić-Kadenić nova ministrica pravde u Kantonu Sarajevo
Foto: Vlada KS / Darja Softić-Kadenić

Darja Softić-Kadenić imenovana je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo za ministricu pravde i uprave Kantona Sarajevo.

Rođena je 1982. godine. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a svoj drugi magistarski rad odbranila na Karl Franzens Univerzitetu u Gracu, gdje je osvojila i nagradu za najbolji magistarski rad u svojoj generaciji. Autorica je brojnih naučnih radova te članica nekoliko uglednih domaćih i međunarodnih profesionalnih organizacija. Govori njemački i engleski jezik, a poznaje francuski i španski. Zaposlena je kao vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Uža specijalnost joj je građansko pravo.

Udata je i majka dvoje djece.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam na današnjoj sjednici Skupštine imenovana za ministricu pravde i uprave KS. Svjesna sam izazova i odgovornosti koje ova pozicija sa sobom nosi. Ova prilika se za mene otvorila iznenada i dugo sam razmišljala da li napustiti ambijent Pravnog fakulteta na koji sam navikla i na kojem sam gradila svoju karijeru, i upustiti se u nešto novo i nepoznato, jer dosad nisam bila politički aktivna niti sam članica političke stranke. Uvijek imamo osjećaj da se važni politički procesi i važne odluke donose tamo negdje od strane tamo nekih ljudi i da mi, obični građani, na to nemamo uticaja. Dobila sam priliku da budem dio tih procesa. Prihvatila sam jer je licemjerno kritikovati, a ne biti istovremeno spreman prihvatiti se posla i odgovornosti. Prihvatila sam, jer mislim da možemo i moramo bolje. Ovo je moj način da dam doprinos i da znam da sam učinila sve što sam mogla da svoju, a i svu našu djecu zadržim u Bosni i Hercegovini", poručila je ministrica Softić Kadenić.

Podsjećamo, Darja Softić Kadenić dolazi na mjesto ministrice Lejle Brčić, koja je tu dužnost obavljala do prvog juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije