Ruska ambasada u BiH o izjavi PIC-a: Još jedan primjer licemjernog odnosa

5
Radiosarajevo.ba
Ruska ambasada u BiH o izjavi PIC-a: Još jedan primjer licemjernog odnosa
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ambasada Rusije u BiH

Ruska ambasada u BiH oglasila se povodom izjave Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (UO PIC-a) od 10. februara 2022. godine.

Izjavu prenosimo u cijelosti:

"Pojedini članovi Upravnog odbora još jednom su pokazali svoju sklonost klizanju u opaku praksu ignorisanja stava Rusije. Dakle, izjava izdata nakon hitnog sastanka nije ništa drugo do još jedna vježba zastrašujuće retorike, koja teško da može nekoga uplašiti.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare


Isto tako neprihvatljiv je i praktično izniman naglasak na promociji agende evropskih integracija. Mandat Upravnog odbora mora biti ograničen isključivo na Opšti okvirni sporazum za mir u BiH.

Neko smije upućivati drugome kritiku zbog 'zanemarivanja prava' jedino ako sam pokazuje poštovanje prema pravu, i to prije svega prema međunarodnom. Uprkos našim brojnim pozivima da se pridržavamo utvrđene pravne prakse u radu Upravnog odbora, naši partneri su povjerovali u nepogrešivost svog imenovanja 'novog visokog predstavnika'. Oni smatraju da on smije koristiti neki izvanredni instrumentarij. Ne smije – jer takozvani 'visoki predstavnik' nema potrebni legitimitet: Savjet Bezbjednosti UN-a nije odobrio kandidaturu gospodina Christiana Schmidta za ovu poziciju.

Još jedan primjer licemjernog odnosa prema principima vladavine prava je neprikriveno mješanje stranaca u poslovanje organa za pravosuđe i provođenje zakona BiH. Sa ove tačke gledišta, korak Narodne skupštine Republike Srpske može se tumačiti upravo kao želja da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana.

Umjesto podsticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIC-a namjerno raspiruju strasti. Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine.

S tim u vezi, izjavljujemo da će svu odgovornost za eventualnu destabilizaciju situacije u BiH, za podrivanje dejtonskog sistema, snositi navodni 'tumači' Mirovnog sporazuma.

Podsjetimo, PIC se oglasio povodom nedavnih odluka Narodne skupštine RS o osnivanju vijeća VSTV te su, između ostalog, poručili:

"Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (SBA) pozivaju RS da odustane od ovih neustavnih poteza koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusira na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način. Konkretno, SBA ohrabruje poslanike izabrane iz RS-a u Parlament BiH – i sve druge izabrane predstavnike – da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu sa preporukama Evropske komisije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije