Topić o tzv. VSTV RS: U ormarima je puno korumpiranih i kriminalnih leševa

1
F. V.
Topić o tzv. VSTV RS: U ormarima je puno korumpiranih i kriminalnih leševa
Arhiv / Tanja Topić

Kao što bi sudija Branko Perić rekao ovi potezi su udar na zdrav razum, kaže za portal Radiosarajevo.ba politička analitičarka i voditeljica Fondacije "Friedrich Ebert" u Banjoj Luci, Tanja Topić, komentirajući jučerašnje usvajanje nacrta zakona o tzv. visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS u prvom čitanju u Narodnoj skupštini RS.

"Međutim istovremeno oni kriju u sebi dvije opasne namjere: jedna je držanje tenzije jer smo u izbornoj godini, a očito da se ovdje izbori dobijaju rafalnom retoričkom paljbom kojoj smo izloženi decenijama. Otvara se logično pitanje, zar nije u akciji političkog rukovodstva iz Republike Srpske bio najavljen povrat 140 prenesenih nadležnosti, da bi slovo palo upravo na ovu u oblasti pravosuđa. Zašto baš? ", pita se Topić.

Prema njezinim riječima, politika na ovaj način pokazuje "i da godinama kontroliše pravosudni prostor".

Korak bliže ka eskalaciji: NATO pregovara o raspoređivanju nuklearnog oružja

Korak bliže ka eskalaciji: NATO pregovara o raspoređivanju nuklearnog oružja

"I kada izgubi tu kontrolu u jednom segmentu onda jer obezgavljena, jer očito je u ormarima puno korumpiranih i kriminalnih leševa. Lakše je kontrolisati pravosuđe ako ga svedete na sopstveni prostor u kojem suvereno vladate", zaključuje Topić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, sa 45 glasova "Za" u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen je nacrt zakona o tzv. visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske.
Prema zaključku u naredna tri mjeseca bit će upućen na tromjesečnu javnu raspravu.

Vijeće za implementaciju mira reagiralo je je povodom odluka Narodne skupštine RS povodom usvojenog nacrta o tzv. VSTV-u.

"Nedavni potezi entitetskih vlasti Republike Srpske (RS) da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) jasan su pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustav i pravni poredak BiH", naveli su, uz ostalo.

OSCE je, također, pozvao NSRS da povuče ovaj nacrt zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije