RS će od indirektnih poreza dobijati više novca nego ranije

6
Radiosarajevo.ba
RS će od indirektnih poreza dobijati više novca nego ranije
Foto: Twitter / Novac / Ilustracija

Na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje koja je održana danas (4. septembar) izmijenjen je koeficijent za raspodjelu novca od indirektnih poreza.
 
Prema prijedlogu koeficijent za entitet RS iznosi 34,44 posto. Prema novoj odluci za Federaciju BiH je 62,01 posto. Koeficijent za Brčko Distrikt je ostao nepromijenjen i iznosi 3,55 posto.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić je rekao da će Republika Srpska po danas usvojenim koeficijentima imati veći priliv u budžet Republike Srpske od gotovo jednog procenta.

Uprava za indirektno oporezivanje bilježi nove rekordne prihode od indirektnih poreza, pa je tako u mjesecu augustu 2023. godine prikupljen najveći mjesečni iznos prihoda od uspostave institucije, čak 979 miliona KM.

Bosanski samuraj na velikom testu: Ahmed Vila traži svoju 12. pobjedu u karijeri

Bosanski samuraj na velikom testu: Ahmed Vila traži svoju 12. pobjedu u karijeri

Kumulativno, prihodi od indirektnih poreza u osam mjeseci 2023. godine iznosili su 6 milijardi i 931 milion KM i veći su za 495 miliona KM ili 7,69 % u odnosu na isti period 2022. godine kada su iznosili 6 milijardi i 436 miliona KM.  

UIO je u periodu januar-august 2023. godine privredi vratila 1 milijardu i 454 miliona KM povrata PDV-a, tako da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-august 2023. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 5 milijardi i 477 miliona KM i veći su za 407 milion KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije