Ronioci očistili Crno jezero: Pronašli 91 eksplozivno sredstvo, municiju...

Radiosarajevo.ba
Ronioci očistili Crno jezero: Pronašli 91 eksplozivno sredstvo, municiju...
Ronilački timovi izronili su 91 eksplozivno sredstvo i 605 komada municije iz kanjona rijeke Une.

Pripadnici tima za specijalne ronilačke aktivnosti Nacionalne policije Češke Republike, sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u okviru nastavka saradnje, od 29. avgusta do 11. septembra, radili su na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava iz kanjona rijeke Une na lokaciji Crno jezero u općini Bosanska Krupa, navodi se u saopćenju Federalne uprave civilne zaštite.

U okviru ove treće ekspertne misije za deminiranje u 2016. godini, angažovano je 16 pripadnika policije Češke Republike, pet pripadnika ronilačko-pirotehničkog tima FUCZ i Tim za uklanjanje NUS-a “Bihać A”.

Ukupno je pronađeno (i izvađeno) 706 sredstava, od čega je 91 eksplozivno sredstvo i 615 komada municije.

Dva neeksplodirana ubojna sredstva (TTM M 609 i TTM G Spgr 30 mm) uništena su na lokaciji na kojoj su pronađena, a preostalih 704 uništio je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ “Bihać A” na poligonu Grabež u općini Bihać.

Pored neeksplodiranih ubojnih sredstava iz rijeke Une, na lokaciji Crno jezero izvađena je i određena količina naoružanja, registarskih tablica i drugih predmeta koji su predati Policijskoj stanici Bosanska Krupa.
Ovo je nastavak aktivnosti koje su na području BiH počele 2011. godine, a do sada je uspješno očišćeno korito rijeke Save na području Orašja, Odžaka i Brčkog, gdje je pronađen veliki broj različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava, dok je posebno značajno vađenje i uništavanje dvije aviobombe kod Brčkog. 

Ova saradnja ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutarnjih poslova Češke Republike. 

Planirano je da i u 2017. godini, Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave saradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije